Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Evoluce nebo stvoření XX. Mitochondriální Eva

O mitochondriální Evě jste možná nikdy neslyšeli, ale asi znáte biblický příběh o Evě a Adamovi, kteří měli být první lidé na Zemi. Každý člověk má v buňkách mitochondriální DNA, ta se však přenáší pouze z matky na potomky.

Na základě počtu mutací v této mitochondriální DNA (mDNA) jsme schopni přibližně vysledovat společnou matku všech současných lidí a jsme schopni odhadnout, kdy asi tak žila. Původní výpočty byly, že náš společný předek žil asi před 200 000 lety -  dnes se udává asi 140 000 let. Ze začátku to bylo z pohledu hypotetické evoluce trochu problematické. Věk byl v pořádku (v té době měl podle evolucionistů vzniknout moderní člověk), ale jak by na začátku mohla být jenom jedna žena? Později však evolucionisty napadlo, že můžeme spekulovat o sestrách (a dalších příbuzných) této společné matky, kde potomci těchto příbuzných vymřeli. Je to spekulace, která se nedá dokázat ani vyvrátit.

Něco jako teorie multivesmíru. Později se výpočty zpřesnily. Již to není 200 000 let, ale 5000 až 15 000 let [20]. Dnes se tento časový okamžik uvádí jako bod identických předků. Pokud bych naopak já tvrdil, že před 5-15 000 lety se na Zemi vyskytla žena (Eva), která je naším společným předkem, tak mi to nemůže nikdo na základě vědeckého poznání (mDNA) vyvrátit.

Lidé, když slyší nebo čtou biblický příběh o stvoření světa, tak je okamžitě napadne: První lidé se museli dopouštět incestu. Ano, skutečně to tak bylo. Na incestu však není (v počátku) nic duchovního. Pokud budete Bibli číst dál, tak se dozvíte, že po prvním hříchu Adama a Evy (kdy se oba rozhodli Boha neposlechnout), Bůh Zemi a vše stvoření proklel. Od té doby dochází k degeneraci (devoluci) a vymírání všech stvořených živých organismů. S tím docházelo i ke škodlivým mutacím v DNA. Od určitého časového okamžiku se tak lidem, kteří byli nejbližší příbuzní, rodili velmi často postižené děti. Prakticky všechny společnosti na světě na to zareagovali zákazem incestního vztahu. Kromě toho, že je to zakázané, tak je to i ryze praktická záležitost a skutečně dnes není dobrý nápad, abyste plodili děti se svými rodiči nebo sourozenci. 

Lidé se v průběhu věků od Boha dosti vzdálili. Bůh však vykonal obrovskou oběť a v osobě Ježíše Krista nás z toho prvotního hříchu (Adama a Evy) svou smrtí vykoupil. Bůh - Ježíš Kristus je naprosto jiný, než jak si ho hodně lidí představuje. Poselství, které nám zde  zanechal je naprosto jednoduché. Každý, kdo přijme Ježíše za svého pána a spasitele, tak bude spasen. To znamená: Dostanete se po své smrti do nebe a budete žít v boží přítomnosti. K tomu vás však nedovede žádná církev ani náboženství, ale jenom vaše osobní víra, tak jak je to popsáno v Bibli. Tak jednoduché (a zároveň složité) to je, vše je pouze na vašem osobním rozhodnutí. V opačném případě se dostanete na místo, kde Bůh není - můžeme ho například označit jako peklo. Nemám však v úmyslu vás strašit peklem. Malé děti také nestrašíme tím, že je zavřeme do sklepa, když je chceme vzít do zábavního parku. Proč se tedy strašit peklem, když se velice jednoduše můžete dostat do nebe. Vše je však a pouze na vašem osobním svobodném rozhodnutí!

Tento článek je součástí seriálu "Evoluce nebo stvoření" vycházejícího na tomto blogu v tomto pořadí: 1. Nepravděpodobná pravděpodobnost 2. Vesmír - mimozemský život ve vesmíru 3. Jedinečná planeta Země 4. Temná hmota a energie, multivesmír, 5. Stáří našeho vesmíru, shrnutí, 6. Stáří planety Země, 7. Datace založená na poločasu rozpadu, 8. Radiokarbonová metoda, 9. Vznik uhelných slojí, 10. Jiné datační metody, shrnutí, 11. Evoluce – Darwinova teorie, 12. Darwinovy pěnkavy, 13. DNA a výroba bílkovin, 14. "Jednoduchá" buněčná struktura, 15. Buněčný bičík a neredukovatelná složitost, 16. Přechodové články a "vyhynulí" živočichové, 17. Dinosauři a stáří geologických vrstev, 18. Předchůdci člověka, 19. Podobnost člověka a šimpanze, 20. Mitochondriální Eva, 21. Použil si Bůh evoluci?

Další seriály na tomto blogu:

Křesťanství a víra

Čeští páni

Autor: Josef Chaloupka | pátek 20.1.2017 10:19 | karma článku: 17,26 | přečteno: 797x
  • Další články autora

Josef Chaloupka

Blaničtí rytíři přišli s odvážnou vědeckou teorií o původu Covid-19

Opatření proti Covid-19 se již postupně uvolňují. Jak by to však vypadalo před dvěma měsíci, kdyby nás neochránila nařízení vlády, ale Blaničtí rytíři?

20.5.2020 v 10:30 | Karma: 15,40 | Přečteno: 620x | Společnost

Josef Chaloupka

Tak šel čas s Covid-19

První zprávy o koronaviru v Číně jsem zahlédl na zpravodajských serverech někdy koncem prosince 2019. Od ledna začalo zpráv přibývat. Koncem února už bylo jasné, že nový koronavirus ovlivní život i v ČR.

12.5.2020 v 11:49 | Karma: 8,12 | Přečteno: 368x | Společnost

Josef Chaloupka

(Ne)křesťanské Vánoce

Jsou Vánoce křesťanský svátek? Narodil se Ježíš Kristus 24. nebo 25.12. v roce 0? Cítíte se o Vánocích osaměle? Možná to jsou naprosto nesourodé otázky, ale následující vánoční článek se bude věnovat především těmto tématům.

31.12.2017 v 14:45 | Karma: 13,42 | Přečteno: 521x | Společnost

Josef Chaloupka

Křesťanství - náboženství nebo opravdová víra?

Každý již někdy slyšel o křesťanech a o křesťanství. V naší společnosti je však obraz toho, co křesťanství představuje, silně zdeformován. Křesťanství ve své podstatě není náboženství, ale je to osobní víra a osobní zkušenost.

15.11.2017 v 12:44 | Karma: 18,66 | Přečteno: 983x | Společnost

Josef Chaloupka

Křesťanští indiáni v amazonském pralese

Průměrný desetiletý skaut by se asi dokázal na cestu do divočiny připravit lépe než Bruce Olson, misionář, který se jen s pouhým nadšením vydal do Jižní Ameriky, bez peněz, zásob nebo znalosti jazyka.

13.7.2017 v 9:25 | Karma: 17,04 | Přečteno: 519x | Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

  • Počet článků 59
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 898x
Pracuji jako pedagogický a vědecko-výzkumný pracovník v oboru Informační technologie na vysoké škole. V roce 2009 jsem uvěřil v Boha – Ježíše Krista. Dnes naprosto jasně VÍM, že Bůh existuje. Vzhledem k mému vzdělání tato informace lidi v mém okolí fascinuje. Jak může v 21. století vzdělaný člověk věřit v Boha? Ve svém blogu bych se chtěl věnovat otázkám víry a vědy a ukázat lidem, že věřící člověk nemusí spáchat intelektuální sebevraždu.

Seznam rubrik