Evoluce nebo stvoření XV. Buněčný bičík a neredukovatelná složitost

11. 01. 2017 9:43:40
Možná se po přečtení předchozích článků pořád najde někdo, kdo bude tvrdit, že pokud pravděpodobnost není nula, tak je to pořád možné. Že je něco funkčně nemožné, ho nepřesvědčí. Představme si tedy neredukovatelnou složitost.

Libovolný systém je neredukovatelně složitý, pokud bez jedné ze svých částí nemůže fungovat [15]. Každý určitě v životě viděl pastičku na myši. Ta se skládá z nějaké podložky (většinou to je úzké prkénko), pružiny, části v podobě U (která způsobí smrtící úder), pojistky a plíšku, na který dáme návnadu. Plíšek zároveň aretuje pojistku. Pokud by vám někdo takovou pastičku prodal a jedna z těch částí by chyběla nebo by byla na špatném místě, tak by pastička nefungovala. Oněch pět nutných částí je právě neredukovatelná složitost.

V našem světě se vyskytují jednobuněčné organismy, které ke svému pohybu používají bičík. Při bližším mikroskopickém pohledu se zjistilo, že tento pohybový aparát je poměrně složitý organický stroj podobný elektromotoru – je tam stator, rotor, hřídel, vrtule (bičík). Jednotlivé části se skládají z bílkovin, kterých je asi 50. Celý pohybový aparát bičíku je neredukovatelně složitý systém, kde se jednotlivé části nemohly vyvinout postupně. Protože, pokud jedna část tohoto systému bude chybět, tak se bičík pohybovat nebude. Taková buňka s nefunkčním bičíkem by navíc neměla evoluční výhodu, ale evoluční nevýhodu - nefunkční orgán, který by vedl k snadnějšímu zachycení jinými predátorskými organismy.

Obr.: buněčný bičík

Sám Darwin ve své knize o původu druhů napsal: Pokud by mohlo být prokázáno, že nějaký složitý orgán existoval a nemohl by být náhodně zformován početnými, následnými, drobnými modifikacemi, má teorie by byla naprosto v troskách.

Takových systémů neredukovatelné složitosti bychom v přírodě našli více, jmenovitě buňka sama o sobě, oko, sluchový aparát, systém srážení krve atd. Evolucionisté okamžitě přispěchali s různými konstrukcemi, že se oko, buňka, buněčný bičík vyvinulo z jednodušších. Jejich konstrukce můžou někoho (kdo nezná další souvislosti) přesvědčit, ale pro skutečné odborníky je neredukovatelná složitost z pohledu vědy neřešitelná. Pokud vezmete v úvahu možnost, že Bůh skutečně existuje, tak neredukovatelná složitost je jasným potvrzením stvoření, tak jak nám ho představuje boží slovo - Bible.

[15] Behe, M., J.: Darwinova černá skřínka, ISBN 80-7255-008-X, 1996, vydavatelství Návrat domů, český překlad - 2001.

Tento článek je součástí seriálu "Evoluce nebo stvoření" vycházejícího na tomto blogu v tomto pořadí: 1. Nepravděpodobná pravděpodobnost 2. Vesmír - mimozemský život ve vesmíru 3. Jedinečná planeta Země 4. Temná hmota a energie, multivesmír, 5. Stáří našeho vesmíru, shrnutí, 6. Stáří planety Země, 7. Datace založená na poločasu rozpadu, 8. Radiokarbonová metoda, 9. Vznik uhelných slojí, 10. Jiné datační metody, shrnutí, 11. Evoluce – Darwinova teorie, 12. Darwinovy pěnkavy, 13. DNA a výroba bílkovin, 14. "Jednoduchá" buněčná struktura, 15. Buněčný bičík a neredukovatelná složitost, 16. Přechodové články a "vyhynulí" živočichové, 17. Dinosauři a stáří geologických vrstev, 18. Předchůdci člověka, 19. Podobnost člověka a šimpanze, 20. Mitochondriální Eva, 21. Použil si Bůh evoluci?

Další seriály na tomto blogu:

Křesťanství a víra

Čeští páni

Autor: Josef Chaloupka | středa 11.1.2017 9:43 | karma článku: 19.26 | přečteno: 549x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 21 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 13.10 | Přečteno: 243 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 17.78 | Přečteno: 421 | Diskuse

Olča Vodová

zdánlivě zadarmo

(svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...,svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...)

27.3.2024 v 21:18 | Karma článku: 5.10 | Přečteno: 106 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak se pracovníci ve školství pomstili uličnímu výboru iFčil oslavujícímu Karlův úspěch

No, mám-li být upřímný, pomsta to byla hodně sladká. Však se taky hned ze všech stran slétly vosy a začaly si dávat do trumpety tak, že se div v té slaďounké šťávičce neutopily....

27.3.2024 v 10:51 | Karma článku: 31.12 | Přečteno: 586 | Diskuse
Počet článků 59 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 898

Pracuji jako pedagogický a vědecko-výzkumný pracovník v oboru Informační technologie na vysoké škole. V roce 2009 jsem uvěřil v Boha – Ježíše Krista. Dnes naprosto jasně VÍM, že Bůh existuje. Vzhledem k mému vzdělání tato informace lidi v mém okolí fascinuje. Jak může v 21. století vzdělaný člověk věřit v Boha? Ve svém blogu bych se chtěl věnovat otázkám víry a vědy a ukázat lidem, že věřící člověk nemusí spáchat intelektuální sebevraždu.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...