Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Křesťanství a víra IV. - Proč číst Bibli?

Mnoho lidí si myslí, že Bible obsahuje velké množství stránek, které jsou nudné, nesrozumitelné a pro lidský život je zde celá řada pokynů, které jsou příliš přísné a omezující. 

Ale kdo si dá tu práci, tak při čtení Bible zjistí, že je plná životního poučení a moudrosti. A především, bude brzy přesvědčen, že Bůh existuje!

Pro začátek bych doporučoval četbu Nového zákona (Nové smlouvy), který se dotýká každého současně žijícího člověka. Při prvním čtení můžou být některé věci nesrozumitelné, ale nic není zahaleno, co nebude jednou odhaleno. Po každém dalším čtení zjistíte, že se různé věci vyjasňují a vše do sebe zapadá jako v nádherné skládačce.

Bible totiž byla napsána pro prosté obyčejné lidi, nikoliv pro mudrce a intelektuály. Hodně čtenářů se při výběru knihy řídí přečtením první strany, poté se rozhodnou, zda jí budou nebo nebudou číst. Z tohoto pohledu může být Nový zákon „nečitelný“. Hned na první straně v Matoušově evangeliu je uveden celý rodokmen Ježíše Krista. Leckterý člověk si položí otázku: Tohle budou psát u každé „postavy“? Kdo si to má pamatovat? Výčet rodokmenu je zde však uveden především kvůli spojitosti se Starým zákonem, kde Mesiáš (Ježíš Kristus) má pocházet z rodu Davida, krále izraelského.

Stará a Nová smlouva nejsou dvě neslučitelné, oddělené části Bible. Obě mluví o stejném Bohu, který touží po tom, aby Jej lidé poznali.

Starý zákon se skládá z mnoha příběhů, přikázání, obřadních ustanovení, ale také z celé řady různých proroctví. Nicméně se v něm táhne jako červená niť zaslíbení o tom, že jednou přijde doba, kdy Bůh uzavře s lidmi Novou, lepší smlouvu. Smlouvu, která je vnitřně změní a umožní jim Boha poznat a žít s Ním. Toto zaslíbení a proroctví se vztahují k příchodu Ježíše Krista.

Bůh musel, v průběhu dějin, nejprve pro tento příchod připravit prostředí, do kterého Kristus mohl přijít. To je obsaženo ve Starém zákonu. Božím plánem však bylo od začátku lidstva přivést na svět Vykupitele, který by obnovil to, co bylo mezi lidmi a Bohem pokaženo. I mnohé starozákonní osobnosti, například Job, vyznávali víru v tohoto budoucího Vykupitele. Proroci o něm prorokovali a mnozí jej toužebně očekávali.

Pro nás všechny dnes tedy bezezbytku platí Nová smlouva, tak jak je napsána, nikoliv tak, jak se ji snaží různí falešní proroci a učitelé vykládat. Ptáte se, jak mám poznat falešné proroky (pastory) a falešné učení? Bůh je konečným soudcem, ale každý z nás má schopnost rozeznat dobré učení od zlého a falešného. Odpověď je tedy jednoduchá, čtěte a studujte Bibli, cokoliv (z pohledu víry v Boha) v ní není nebo je napsáno jinak je falešné učení!

Tento článek je součástí seriálu "Křesťanství a víra" vycházejícího na tomto blogu v tomto pořadí: 1. Existuje Bůh? 2. Kdo je Bůh? 3. Proč je na světě tolik zla? 4. Proč číst Bibli? 5. Je křesťanství jedinečné náboženství? 6. Po fyzické smrti – nebe nebo peklo? 7. Jak se můžete stát křesťanem? Evangelium 8. Má smysl v 21. století chodit do církve? 9. Kdo je a kdo není křesťan? 10. Křesťané na ledu 11. Historie "církve" a křesťanství 12. Reformace církve 13. "Divoký" rozvod státu a církve 14. Jak jsem se stal křesťanem?

Další seriály na tomto blogu:

Evoluce nebo stvoření

Čeští páni

Autor: Josef Chaloupka | pondělí 28.11.2016 9:40 | karma článku: 20,68 | přečteno: 703x
  • Další články autora

Josef Chaloupka

Blaničtí rytíři přišli s odvážnou vědeckou teorií o původu Covid-19

Opatření proti Covid-19 se již postupně uvolňují. Jak by to však vypadalo před dvěma měsíci, kdyby nás neochránila nařízení vlády, ale Blaničtí rytíři?

20.5.2020 v 10:30 | Karma: 15,40 | Přečteno: 620x | Společnost

Josef Chaloupka

Tak šel čas s Covid-19

První zprávy o koronaviru v Číně jsem zahlédl na zpravodajských serverech někdy koncem prosince 2019. Od ledna začalo zpráv přibývat. Koncem února už bylo jasné, že nový koronavirus ovlivní život i v ČR.

12.5.2020 v 11:49 | Karma: 8,12 | Přečteno: 368x | Společnost

Josef Chaloupka

(Ne)křesťanské Vánoce

Jsou Vánoce křesťanský svátek? Narodil se Ježíš Kristus 24. nebo 25.12. v roce 0? Cítíte se o Vánocích osaměle? Možná to jsou naprosto nesourodé otázky, ale následující vánoční článek se bude věnovat především těmto tématům.

31.12.2017 v 14:45 | Karma: 13,42 | Přečteno: 521x | Společnost

Josef Chaloupka

Křesťanství - náboženství nebo opravdová víra?

Každý již někdy slyšel o křesťanech a o křesťanství. V naší společnosti je však obraz toho, co křesťanství představuje, silně zdeformován. Křesťanství ve své podstatě není náboženství, ale je to osobní víra a osobní zkušenost.

15.11.2017 v 12:44 | Karma: 18,66 | Přečteno: 983x | Společnost

Josef Chaloupka

Křesťanští indiáni v amazonském pralese

Průměrný desetiletý skaut by se asi dokázal na cestu do divočiny připravit lépe než Bruce Olson, misionář, který se jen s pouhým nadšením vydal do Jižní Ameriky, bez peněz, zásob nebo znalosti jazyka.

13.7.2017 v 9:25 | Karma: 17,04 | Přečteno: 519x | Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Kyjev na Rusko vyslal drony, balistická raketa v Oděse způsobila požár

2. května 2024  7:20

Sledujeme online Ukrajinské drony v noci na čtvrtek poškodily energetickou infrastrukturu v západoruské Orlovské...

Tlaková níže přinese mírné ochlazení. O víkendu bude oblačno, přijdou i bouřky

2. května 2024  6:54

Přímý přenos Silný vítr a nebezpečí vzniku požáru na vybraných místech v Česku hrozí ještě ve čtvrtek, výstrahy...

USA uvalily nové sankce na stovky subjektů. V Rusku, Číně i na Slovensku

2. května 2024  6:49

Spojené státy americké uvalily nové sankce na stovky osob a právnických subjektů. Souvisejí hlavně...

Zřícená dálnice v jižní Číně má již 36 obětí, další pátrání komplikuje počasí

2. května 2024  6:23

Nejméně 36 lidí zemřelo v hornaté oblasti na jihu Číny, kde se ve středu po silných deštích zřítila...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 59
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 898x
Pracuji jako pedagogický a vědecko-výzkumný pracovník v oboru Informační technologie na vysoké škole. V roce 2009 jsem uvěřil v Boha – Ježíše Krista. Dnes naprosto jasně VÍM, že Bůh existuje. Vzhledem k mému vzdělání tato informace lidi v mém okolí fascinuje. Jak může v 21. století vzdělaný člověk věřit v Boha? Ve svém blogu bych se chtěl věnovat otázkám víry a vědy a ukázat lidem, že věřící člověk nemusí spáchat intelektuální sebevraždu.

Seznam rubrik