Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Křesťanství a víra VI. - Po fyzické smrti – nebe nebo peklo?

Dostanete se do pekla, pokud nebudete věřit v Boha? V tomto článku se pokusím tuto otázku zodpovědět. Zkuste se však nejdříve zamyslet nad následujícím příběhem:  

V Japonsku žil jeden moudrý a zbožný člověk. Po smrti se dostal do nebe, jelikož však byl zvídavý, tak před vstupem do nebe poprosil, zda by se mohl podívat, jak to vypadá v pekle. V pekle byla pouze jedna velká pěkná hodovní místnost, kde byl dlouhý stůl, který se prohýbal pod tíhou rozmanitého druhu pokrmů. Kolem stolu však seděli utrápení a na kost hubení lidé. V Japonsku se jí místo příboru hůlkami. Tyto hůlky však byly dva metry dlouhé. Jinak než hůlkami se nesmělo jíst. Každý tedy, ať dělal, co dělal, tak neměl šanci se těmito hůlkami nasytit. Náš mudrc se tedy rozhodl, že raději půjde do nebe. Jaké však pro něj bylo překvapení, když zjistil, že v nebi to vypadá stejně jako v pekle, stejná hodovní síň, stejné množství lahodného jídla, dokonce i stejné jídelní hůlky. Kolem stolu však seděli veselí a sytí lidé. Jaký byl tedy rozdíl?

V pekle se snažil každý nakrmit pouze sebe, v nebi však každý krmil svého souseda. Někteří lidé si myslí, že takové nebe nebo peklo již můžeme zažít přímo na Zemi, záleží pouze na tom, zda se budeme starat pouze o sebe nebo zda budeme pomáhat ostatním lidem. Mohlo by se zdát, že ráj či peklo je na Zemi pouze ve vašich rukou. Neexistují však ideální lidé, proto některé dobré úmysly nemusí končit příliš šťastně. To však neznamená, že bychom se neměli příliš snažit!

Nebe a peklo, kam se však člověk dostane po smrti, je naprosto jiné a neexistuje snad žádná jiná lidská otázka, spojená s tolika lidovými představami. V pekle nejsou žádní čerti a ani Satan není správcem a vládcem pekla. Někteří lidé s oblibou říkají, že raději půjdou do pekla, jelikož tam bude celá řada jejich kamarádů, příbuzných a známých, se kterými se budou dobře bavit. Možná mají pravdu, ale pouze v tom, že se některý z jejich kamarádů, příbuzných a známých do pekla dostane.

V pekle je však každý osamocen a sám za sebe. Osamocení je však o to větší a trýznivější, že člověk v pekle nemůže žít a radovat se z Boží přítomnosti ani z přítomnosti ostatních lidí. V pekle bude člověk naprosto osamělý, bez jakýchkoliv vnějších podnětů. Nebe je přesným opakem.

Velice oblíbená je také představa, že se člověk převtěluje a žádné peklo nebo nebe neexistují. Na základě toho jak se člověk ve svém životě choval, se pak bude mít v příštím životě lépe nebo hůře. Převtělovat se však mohou pouze duchovní bytosti (můžeme jim říkat například démoni), kteří v některých lidech přežívají. Proto mohou někteří lidé barvitě vyprávět o svých minulých životech, pokud se uvedou do transu, ve kterém však komunikují s démony nikoliv s vlastním já.

Člověk se tedy narodí pouze jednou a pouze jednou zemře jeho fyzické tělo. Lidská spása může být uskutečněna pouze pokud člověk uvěří a vyzná, že je hříšný člověk a přijme Ježíše Krista za svého pána a spasitele. Tak jednoduché a zároveň pro některé lidi i tak složité je přijetí Evangelia (kterému se budu věnovat v následujícím článku).

Někdo možná namítne: Když věřícím dojdou argumenty, tak straší peklem. Ano, peklo existuje. Existuje však i nebe a je poměrně jednoduché se tam dostat, vše záleží pouze na vás. Proč by člověk chtěl jít do pekla, když může jít do nebe? Je také naprosto nesmyslné strašit malé děti, že je vezmete k zubaři (pokud se ho bojí), když s vámi nepojedou na pěkný výlet, který jste pro ně připravili. Bůh pro nás připravil nebe!  

Tento článek je součástí seriálu "Křesťanství a víra" vycházejícího na tomto blogu v tomto pořadí: 1. Existuje Bůh? 2. Kdo je Bůh? 3. Proč je na světě tolik zla? 4. Proč číst Bibli? 5. Je křesťanství jedinečné náboženství? 6. Po fyzické smrti – nebe nebo peklo? 7. Jak se můžete stát křesťanem? Evangelium 8. Má smysl v 21. století chodit do církve? 9. Kdo je a kdo není křesťan? 10. Křesťané na ledu 11. Historie "církve" a křesťanství 12. Reformace církve 13. "Divoký" rozvod státu a církve 14. Jak jsem se stal křesťanem?

Další seriály na tomto blogu:

Evoluce nebo stvoření

Čeští páni

Autor: Josef Chaloupka | středa 30.11.2016 9:41 | karma článku: 18,94 | přečteno: 1010x
  • Další články autora

Josef Chaloupka

Blaničtí rytíři přišli s odvážnou vědeckou teorií o původu Covid-19

Opatření proti Covid-19 se již postupně uvolňují. Jak by to však vypadalo před dvěma měsíci, kdyby nás neochránila nařízení vlády, ale Blaničtí rytíři?

20.5.2020 v 10:30 | Karma: 15,40 | Přečteno: 620x | Společnost

Josef Chaloupka

Tak šel čas s Covid-19

První zprávy o koronaviru v Číně jsem zahlédl na zpravodajských serverech někdy koncem prosince 2019. Od ledna začalo zpráv přibývat. Koncem února už bylo jasné, že nový koronavirus ovlivní život i v ČR.

12.5.2020 v 11:49 | Karma: 8,12 | Přečteno: 368x | Společnost

Josef Chaloupka

(Ne)křesťanské Vánoce

Jsou Vánoce křesťanský svátek? Narodil se Ježíš Kristus 24. nebo 25.12. v roce 0? Cítíte se o Vánocích osaměle? Možná to jsou naprosto nesourodé otázky, ale následující vánoční článek se bude věnovat především těmto tématům.

31.12.2017 v 14:45 | Karma: 13,42 | Přečteno: 521x | Společnost

Josef Chaloupka

Křesťanství - náboženství nebo opravdová víra?

Každý již někdy slyšel o křesťanech a o křesťanství. V naší společnosti je však obraz toho, co křesťanství představuje, silně zdeformován. Křesťanství ve své podstatě není náboženství, ale je to osobní víra a osobní zkušenost.

15.11.2017 v 12:44 | Karma: 18,66 | Přečteno: 983x | Společnost

Josef Chaloupka

Křesťanští indiáni v amazonském pralese

Průměrný desetiletý skaut by se asi dokázal na cestu do divočiny připravit lépe než Bruce Olson, misionář, který se jen s pouhým nadšením vydal do Jižní Ameriky, bez peněz, zásob nebo znalosti jazyka.

13.7.2017 v 9:25 | Karma: 17,04 | Přečteno: 519x | Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Byt 2+1 50m2
Byt 2+1 50m2

S. K. Neumanna, Stochov, okres Kladno
14 000 Kč/měsíc

  • Počet článků 59
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 898x
Pracuji jako pedagogický a vědecko-výzkumný pracovník v oboru Informační technologie na vysoké škole. V roce 2009 jsem uvěřil v Boha – Ježíše Krista. Dnes naprosto jasně VÍM, že Bůh existuje. Vzhledem k mému vzdělání tato informace lidi v mém okolí fascinuje. Jak může v 21. století vzdělaný člověk věřit v Boha? Ve svém blogu bych se chtěl věnovat otázkám víry a vědy a ukázat lidem, že věřící člověk nemusí spáchat intelektuální sebevraždu.

Seznam rubrik