Evoluce nebo stvoření I. Nepravděpodobná pravděpodobnost

15. 12. 2016 10:35:14
Jak by někdo mohl věřit ve stvoření a nevěřit v evoluci? Věda přece jasně říká, že tento svět nestvořil Bůh někdy před pár tisíci lety, nýbrž vznikl pozvolným mechanizmem během několika miliard let.

Člověk doby rozumné nemůže přijmout víru v něco, co se příčí veškerému vědeckému poznání. Musel by přeci zapřít svůj vlastní mozek a spáchat intelektuální sebevraždu! Jenomže, co když evoluce není vědou dokázaný fakt, ale jen jakási pohádka, vymyšlená bez vědeckých důkazů před více než 150 lety a od té doby mnohokrát opakovaná? Stokrát opakovaná lež se často stává pravdou. A je to tak! Darwin si například myslel, že odlišné zobáky pěnkav mají něco společného s tím, jak se zvířata vyvíjejí. Zkrátka něco pozoroval a vymyslel teorii. Dnešní exaktní věda ale odhalila, že existují vypínače v DNA, které podle vnějších okolností vypínají a zapínají pokyny pro to, jací ptáci se mají v daném období vylíhnout. Tento proces není ještě plně prozkoumaný, ale ukazuje na to, že Darwinovy předpoklady byly hned od začátku mylné.

Odpověď na otázku jestli došlo ke stvoření od Boha nebo vše vzniklo náhodou a evolucí je poměrně komplexní. V následujících dnech a týdnech bude na tomto blogu vycházet seriál, který se bude tomuto tématu věnovat. Názor, ať si udělá každý sám. První díl má jméno:

Nepravděpodobná pravděpodobnost

V několika následujících článcích se bude často objevovat pojem pravděpodobnost. Jak tento pojem správně chápat? Jaký je rozdíl mezi tím, když je něco možné, nemožné nebo funkčně nemožné? Nejprve si velice zjednodušeně vysvětleme, jak se dá pravděpodobnost počítat.

Určitě každý z vás někdy hrál „Člověče, nezlob se“. Pokud házíme kostkou, tak pravděpodobnost, že padne číslo šest je jedna možnost ze šesti, tj. 1/6 (* 100%) = 16,7%. Asi jste však už někdy zažili, že jste hodili dvacetkrát kostkou a číslo šest nepadlo. Pokud byste však hodili například 6000 krát, tak již asi tisíckrát by padla šestka, pravděpodobnost 16,7% by tedy byla platná.

Pokud si hodíte korunou, tak tady máte dvě možnosti – panna nebo orel. I když dnes už na koruně panna ani orel nejsou, ale stejně se to říká. Pravděpodobnost, že padne orel je 1/2 (* 100%) = 50%. Tedy lidově fifty-fifty.

Možná se i někdo v životě pokoušel vsadit Sportku, losuje se šest čísel ze 49, pokud uhodnete všech šest čísel, tak vyhrajete první cenu. Kolik je tedy možností u šesti čísel ze 49? Teorií vás nebudu unavovat, a proto mi věřte, že různých možností je 13 983 816. Jeden tiket stojí dvacet Kč, kdybyste koupili všech 13 983 816, tak na 100% vyhrajete první cenu. Stálo by vás to ale skoro 280 milionů Kč. Jaká je tedy pravděpodobnost první výhry? Velice jednoduše 1 / 13 983 816 (* 100%) = 0,000007%. Nic moc, ale určitě jste již někdy slyšeli, že možná někdo v sousedství ve sportce vyhrál. Tento případ je tedy možný.

Pokud je nějaký případ nebo jev nemožný, tak jeho pravděpodobnost je 0%. Nemůže tedy nikdy nastat. Například se nemůže stát, že ještě do konce života vyrostete o sto metrů.

Co by pak znamenalo, že je něco funkčně nemožné? Zjednodušeně lze říct, že to je případ, kdy něco má nějakou naprosto minimální pravděpodobnost, ale z praktického hlediska to nemůže nastat. Jak si máme představit takovou malou pravděpodobnost? Pro začátek si vezmeme náš příklad ze Sportkou.

Kdybychom pro zjednodušení předpokládali, že možností u Sportky nebude 13 983 816, ale jenom 10 000 000, tak bychom výslednou pravděpodobnost mohli uvést jako jedna ku 10^7 (jednička a sedm nul). Tisíc je tedy pro nás 10^3*, milion je 10^6, miliarda je 10^9, bilion je 10^12, biliarda je 10^15 a trilion je 10^18 (dál už raději nebudeme počítat). Pro většinu lidí je však již obtížně představitelná miliarda natož pak nějaký trilion.

Z vědeckého hlediska něco označíme jako funkčně nemožné, pokud je pravděpodobnost jedna ku 10^70 (jednička a sedmdesát nul). Slovně bychom to vyjádřili jako deset biliard krát trilion krát trilion krát trilion. Prostě naprosto nepředstavitelné číslo, ale ještě pořád nízké oproti předpokladu vzniku buňky náhodou, jak se dočtete dále v kapitole evoluce.

Kdybychom si chtěli pojem funkční nemožnosti demonstrovat na našem nemožném příkladu, tak by se určitě našel někdo, kdo by mohl tvrdit, že kdyby existoval nějaký bazén naplněný růstovým hormonem a kdyby do něj někdo náhodně spadl a napil se, tak by mohl vyrůst o 100 metrů. Samé kdyby a náhoda, ale pravděpodobnost takového případu by byla například jedna ku 10^100.

Bazény, růstové hormony a lidé náhodně padající do bazénu totiž existují, ale už jste někde ve svém okolí viděli bazén s růstovým hormonem? Nebo už jste někdy slyšeli o někom, kdo po požití růstového hormonu vyrostl o sto metrů? Pravděpodobnost tohoto případu tedy není úplně nula, ale prakticky je to nesmysl.

To, že vám tedy padne šestka na kostce, se určitě stane, ve Sportce asi nevyhrajete a o sto metrů nevyrostete, ať už je to nemožné nebo jenom funkčně nemožné!

*poznámka: 10^3 =10*10*10, 10^4 = 10*10*10*10 atd.

Tento článek je součástí seriálu "Evoluce nebo stvoření" vycházejícího na tomto blogu v tomto pořadí: 1. Nepravděpodobná pravděpodobnost 2. Vesmír - mimozemský život ve vesmíru 3. Jedinečná planeta Země 4. Temná hmota a energie, multivesmír, 5. Stáří našeho vesmíru, shrnutí, 6. Stáří planety Země, 7. Datace založená na poločasu rozpadu, 8. Radiokarbonová metoda, 9. Vznik uhelných slojí, 10. Jiné datační metody, shrnutí, 11. Evoluce – Darwinova teorie, 12. Darwinovy pěnkavy, 13. DNA a výroba bílkovin, 14. "Jednoduchá" buněčná struktura, 15. Buněčný bičík a neredukovatelná složitost, 16. Přechodové články a "vyhynulí" živočichové, 17. Dinosauři a stáří geologických vrstev, 18. Předchůdci člověka, 19. Podobnost člověka a šimpanze, 20. Mitochondriální Eva, 21. Použil si Bůh evoluci?

Další seriály na tomto blogu:

Křesťanství a víra

Čeští páni

Autor: Josef Chaloupka | čtvrtek 15.12.2016 10:35 | karma článku: 21.96 | přečteno: 1837x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 30.31 | Přečteno: 614 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 53 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 25 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.67 | Přečteno: 303 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.79 | Přečteno: 532 | Diskuse
Počet článků 59 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 898

Pracuji jako pedagogický a vědecko-výzkumný pracovník v oboru Informační technologie na vysoké škole. V roce 2009 jsem uvěřil v Boha – Ježíše Krista. Dnes naprosto jasně VÍM, že Bůh existuje. Vzhledem k mému vzdělání tato informace lidi v mém okolí fascinuje. Jak může v 21. století vzdělaný člověk věřit v Boha? Ve svém blogu bych se chtěl věnovat otázkám víry a vědy a ukázat lidem, že věřící člověk nemusí spáchat intelektuální sebevraždu.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...