Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Křesťanství a víra III. - Proč je na světě tolik zla?

Zřejmě nejzásadnější otázka, která brání lidem uvěřit v Boha. V průběhu naší historie došlo k celé řadě událostí, kdy bylo velké množství lidí mučeno a zabíjeno. 

Také došlo k velkému množství přírodních katastrof, při kterých zahynuli jak věřící, tak nevěřící lidé. Lidem se také nevyhýbají různé nemoci a úrazy. Jak je tedy možné, že když je Bůh všemohoucí a když nás miluje, tak na světě existuje tolik zla?

Odpověď je velice jednoduchá: Člověk se vzdálil Bohu a ani ho neuznává. Nemůže tak žít pod jeho ochranou. Každý jistě slyšel něco o Desateru – nezabiješ, nepokradeš… Je to jakýsi výčet skutků, který je proti Bohu a vzhledem k tomu, že byl člověk stvořen k obrazu Božímu, tak jenom málo lidí nepovažuje tyto skutky za zlo, především pokud je toto zlo pácháno na něm.

Člověk byl od Boha stvořen se svobodnou vůlí (svobodný) a má svobodnou volbu dělat jak dobro, tak zlo. Proč však Bůh lidské jednání neovlivňuje? Měl by Bůh potrestat brutálního vraha? Většina asi odpoví, že ano. Proč by ho však trestal? Když je vševědoucí, tak ho může přeci zastavit ještě před vraždou! Měl by Bůh potrestat i vás pokud lžete nebo něco drobného ukradnete? Tady by už asi většina lidí váhala. Měl by vás tedy zastavit a ovlivnit váš život ještě před tím než něco špatného provedete? Měl by vás potrestat za to, že ho neuctíváte? To by se vám asi nelíbilo. Jste přeci svobodní lidé. Svobodní lidé však odpovídají za svoje činy!

Proč tedy Bůh stvořil člověka se svobodnou vůlí? Představte si, že byste si vytvořili robota a naprogramovali ho, aby vás bezmezně miloval a uctíval. Měli byste z toho radost? Automaty jsou chladně dokonalé. Člověk však nebyl stvořen jako automat.

Jinou zásadní otázkou lidí bývá: Celá řada válek a zabíjení v historii lidstva byla způsobena lidmi, kteří se nazývali křesťany. Jak je něco takového možné? Předně člověk, který je skutečným křesťanem, tj. věří, že existuje Bůh, uznává ho a uvědomuje si, že je za své činy plně odpovědný, by nikdy za žádných okolností nikomu úmyslně žádné zlo nezpůsobil! Tito lidé tedy žádnými skutečnými křesťany nebyli a církev nebo náboženství, které kryje, schvaluje nebo neodsoudí jakékoliv zločiny způsobené jejich vyznavači nemůže být křesťanská! I kdyby si to dala tisíckrát do svého názvu. Pro pochopení toho, kdo je křesťan, a která církev je křesťanská, je dobré znát historii církve od doby ukřižování Ježíše Krista až po současnost. Tomu se budu věnovat v některém z následujících článků na tomto blogu. 

Další věcí, se kterou se lidé často setkávají, jsou různé přírodní katastrofy nebo různé nehody a nemoci, při kterých zahynou lidé. Jak je to možné?

Bůh stvořil veškerý svět jako dokonalý. Po prvotním hříchu (neposlušnosti) prvních lidí celý svět proklel. V Bibli je tak jasně uvedeno, že od tohoto prvotního hříchu dochází na Zemi k postupnému úpadku. Je to také způsobeno špatným jednáním všech lidí a svůj díl na tom nese i Satan (padlý anděl), kterému někteří lidé slouží. Lidé zavrhli Boha, vzdali se jeho ochrany a vydali se Satanu, který nad nimi může vládnout. Pokud byste postavili dům (Bůh stvořil svět) a pronajali ho nějakým lidem, kteří by ho ničili, tak by se vám asi těžko chtělo ho neustále opravovat. Nejste přeci blázni! Asi byste nakonec ty lidi vyhnali. Bůh je však podstatně milosrdnější a lidi nechává žít, i když oni Ho neuznávají, nevěří v něj a často páchají zlo.

Dokud nedojde k druhému příchodu Ježíše Krista, tak budou věřící i nevěřící lidé zabíjeni v nesmyslných válkách, budou umírat při živelných katastrofách a budou umírat i na různé nemoci.

Proč tedy Bůh Satana nezahubí a zlo nevymýtí? V Novém zákoně je jasně uvedeno, že Satan bude nakonec Bohem zahuben. Do té doby má však každý člověk svobodnou volbu vybrat si dobro (Boha) nebo zlo (Satana). Jak si tedy vybrat dobro? Bůh svou vůli sdělil lidem skrze celou řadu proroků a nakonec se sám na Zemi zjevil v osobě Ježíše Krista. Vše co potřebuje člověk znát a vědět je přehledně a srozumitelně popsáno v Bibli.

Tento článek je součástí seriálu "Křesťanství a víra" vycházejícího na tomto blogu v tomto pořadí: 1. Existuje Bůh? 2. Kdo je Bůh? 3. Proč je na světě tolik zla? 4. Proč číst Bibli? 5. Je křesťanství jedinečné náboženství? 6. Po fyzické smrti – nebe nebo peklo? 7. Jak se můžete stát křesťanem? Evangelium 8. Má smysl v 21. století chodit do církve? 9. Kdo je a kdo není křesťan? 10. Křesťané na ledu 11. Historie "církve" a křesťanství 12. Reformace církve 13. "Divoký" rozvod státu a církve 14. Jak jsem se stal křesťanem?

Další seriály na tomto blogu:

Evoluce nebo stvoření

Čeští páni

Autor: Josef Chaloupka | pátek 25.11.2016 9:23 | karma článku: 17,57 | přečteno: 867x
  • Další články autora

Josef Chaloupka

Blaničtí rytíři přišli s odvážnou vědeckou teorií o původu Covid-19

Opatření proti Covid-19 se již postupně uvolňují. Jak by to však vypadalo před dvěma měsíci, kdyby nás neochránila nařízení vlády, ale Blaničtí rytíři?

20.5.2020 v 10:30 | Karma: 15,40 | Přečteno: 620x | Společnost

Josef Chaloupka

Tak šel čas s Covid-19

První zprávy o koronaviru v Číně jsem zahlédl na zpravodajských serverech někdy koncem prosince 2019. Od ledna začalo zpráv přibývat. Koncem února už bylo jasné, že nový koronavirus ovlivní život i v ČR.

12.5.2020 v 11:49 | Karma: 8,12 | Přečteno: 368x | Společnost

Josef Chaloupka

(Ne)křesťanské Vánoce

Jsou Vánoce křesťanský svátek? Narodil se Ježíš Kristus 24. nebo 25.12. v roce 0? Cítíte se o Vánocích osaměle? Možná to jsou naprosto nesourodé otázky, ale následující vánoční článek se bude věnovat především těmto tématům.

31.12.2017 v 14:45 | Karma: 13,42 | Přečteno: 521x | Společnost

Josef Chaloupka

Křesťanství - náboženství nebo opravdová víra?

Každý již někdy slyšel o křesťanech a o křesťanství. V naší společnosti je však obraz toho, co křesťanství představuje, silně zdeformován. Křesťanství ve své podstatě není náboženství, ale je to osobní víra a osobní zkušenost.

15.11.2017 v 12:44 | Karma: 18,66 | Přečteno: 983x | Společnost

Josef Chaloupka

Křesťanští indiáni v amazonském pralese

Průměrný desetiletý skaut by se asi dokázal na cestu do divočiny připravit lépe než Bruce Olson, misionář, který se jen s pouhým nadšením vydal do Jižní Ameriky, bez peněz, zásob nebo znalosti jazyka.

13.7.2017 v 9:25 | Karma: 17,04 | Přečteno: 519x | Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Protesty studentů eskalovaly i v Kalifornii, jeden člověk skončil v nemocnici

2. května 2024  8:11

Na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA) se v noci na středu střetli proizraelští a...

Amsterdam bojuje proti nerovnosti v močení. Vyčlení miliony na veřejné záchodky

2. května 2024  7:53

Radnice v Amsterodamu po několikaletém nátlaku ze strany žen vyčlenila čtyři miliony eur (přes 100...

Kyjev na Rusko vyslal drony, balistická raketa v Oděse způsobila požár

2. května 2024  7:20

Sledujeme online Ukrajinské drony v noci na čtvrtek poškodily energetickou infrastrukturu v západoruské Orlovské...

Tlaková níže přinese mírné ochlazení. O víkendu bude oblačno, přijdou i bouřky

2. května 2024  6:54

Přímý přenos Silný vítr a nebezpečí vzniku požáru na vybraných místech v Česku hrozí ještě ve čtvrtek, výstrahy...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 59
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 898x
Pracuji jako pedagogický a vědecko-výzkumný pracovník v oboru Informační technologie na vysoké škole. V roce 2009 jsem uvěřil v Boha – Ježíše Krista. Dnes naprosto jasně VÍM, že Bůh existuje. Vzhledem k mému vzdělání tato informace lidi v mém okolí fascinuje. Jak může v 21. století vzdělaný člověk věřit v Boha? Ve svém blogu bych se chtěl věnovat otázkám víry a vědy a ukázat lidem, že věřící člověk nemusí spáchat intelektuální sebevraždu.

Seznam rubrik