Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Evoluce nebo stvoření XVIII. Pochází člověk z opice?

V okamžiku vzniku Darwinovy teorie se objevilo zkreslení, že člověk se vyvinul z opice. Tady bychom se mohli Darwina trochu zastat. Ten pouze tvrdil, že člověk a opice mají společného předka. Jak je to s oněmi společnými předky?

Asi někdo z vás již slyšel o domnělých předchůdcích člověka: Ramapithecus, Australopithecus, neandrtálec, Homo habilis, Homo erectus a další. Každý jistě zná obrázek, kde na začátku je nějaký shrbený opičák a na konci vzpřímený člověk rozumný (Homo sapiens). Při hledání společného předka vzniklo asi nejvíce falsifikátů, kde byla například neuměle spojena čelist opice a lebka člověka nebo byl z jednoho nalezeného zubu navržen celý předek atd. Tito předchůdci se objevovali (a možná ještě objevují) v učených knihách, i když se prokázalo, že se jednalo o podvod. V dnešní době nelze ani u jedné fosilie říct, že to je skutečně náš předek!

Jaký je současný paleontologický pohled na předchůdce člověka založený na novějším výzkumu a nových vykopávkách? Ramapithecus se dnes považuje za vyhynulého orangutana. Australopithecus je spíše podobný některým druhům šimpanzů než člověku. Homo habilis byl vytvořen promícháním úlomků kostí Australopitheca a Homo erectus. Homo erectus má všechny znaky moderního člověka, dalo by se říct, že je jenom trochu zdegenerovaný a neadrtálec se považuje za paralelní větev k současnému člověku. Neadrtálec však nebyl shrbený, ale plně vzpřímený, měl plně rozvinutou řeč, kulturu a dokonce i jakési náboženství (to se spekulativně předpokládá). Dalo by se dokonce tvrdit, že neandrtálec byl jakýsi super-člověk. Měl totiž větší mozkovnu a asi i větší mozek, vyšší vzrůst, chodil vzpřímeně a dožíval se delšího věku než současný člověk.

Nějak se nám tedy celý řetězec předchůdců člověka rozpadá. Každý rok se sice v novinách a časopisech objeví titulek, že našli nějaký chybějící článek ve vývoji člověka, ale většinou jsou to kostry lidí, u kterých nacházíme různé degenerace – menší vzrůst, mírné odlišnosti na lebce nebo na jiných kostech. Pokud izolujeme nějakou skupinu lidí v nějakém místě, tak spíše dojde k devoluci (degeneraci) než k evoluci, a to jak tělesné, tak i kulturní. Této skutečnosti si dosti často všímají i etnologové, jmenovitě jeden z nejznámějších českých etnologů Alberto Vojtěch Frič, který byl mimo jiné i uznávaný botanik a cestovatel. Frič se v Jižní Americe setkal s kmenem Ššetá-Kuruton, jehož předkové měli sice vysokou kulturu, ale byli jinými kmeny zatlačeni do pralesa, kde u nich došlo jak k tělesné, tak kulturní degeneraci. Kdyby se někde našly kostry lidí z tohoto kmene, tak tady máme hned nový druh předchůdce člověka.

Mohlo by se však zdát, že opice a lidi si jsou na první pohled podobní. Mohli by tedy z pohledu evoluce mít i tak nějakého společného předka? Delfín a některé druhy žraloka si jsou také podobní a jeden je savec a druhý paryba. Podobnost ještě nic nezaručuje, ale co bychom mohli vyčíst z DNA? To si budete moct přečíst v příštím blogu.

Tento článek je součástí seriálu "Evoluce nebo stvoření" vycházejícího na tomto blogu v tomto pořadí: 1. Nepravděpodobná pravděpodobnost 2. Vesmír - mimozemský život ve vesmíru 3. Jedinečná planeta Země 4. Temná hmota a energie, multivesmír, 5. Stáří našeho vesmíru, shrnutí, 6. Stáří planety Země, 7. Datace založená na poločasu rozpadu, 8. Radiokarbonová metoda, 9. Vznik uhelných slojí, 10. Jiné datační metody, shrnutí, 11. Evoluce – Darwinova teorie, 12. Darwinovy pěnkavy, 13. DNA a výroba bílkovin, 14. "Jednoduchá" buněčná struktura, 15. Buněčný bičík a neredukovatelná složitost, 16. Přechodové články a "vyhynulí" živočichové, 17. Dinosauři a stáří geologických vrstev, 18. Předchůdci člověka , 19. Podobnost člověka a šimpanze, 20. Mitochondriální Eva, 21. Použil si Bůh evoluci?

Další seriály na tomto blogu:

Křesťanství a víra

Čeští páni

Autor: Josef Chaloupka | pondělí 16.1.2017 11:23 | karma článku: 22,97 | přečteno: 1927x
  • Další články autora

Josef Chaloupka

Blaničtí rytíři přišli s odvážnou vědeckou teorií o původu Covid-19

Opatření proti Covid-19 se již postupně uvolňují. Jak by to však vypadalo před dvěma měsíci, kdyby nás neochránila nařízení vlády, ale Blaničtí rytíři?

20.5.2020 v 10:30 | Karma: 15,40 | Přečteno: 620x | Společnost

Josef Chaloupka

Tak šel čas s Covid-19

První zprávy o koronaviru v Číně jsem zahlédl na zpravodajských serverech někdy koncem prosince 2019. Od ledna začalo zpráv přibývat. Koncem února už bylo jasné, že nový koronavirus ovlivní život i v ČR.

12.5.2020 v 11:49 | Karma: 8,12 | Přečteno: 368x | Společnost

Josef Chaloupka

(Ne)křesťanské Vánoce

Jsou Vánoce křesťanský svátek? Narodil se Ježíš Kristus 24. nebo 25.12. v roce 0? Cítíte se o Vánocích osaměle? Možná to jsou naprosto nesourodé otázky, ale následující vánoční článek se bude věnovat především těmto tématům.

31.12.2017 v 14:45 | Karma: 13,42 | Přečteno: 521x | Společnost

Josef Chaloupka

Křesťanství - náboženství nebo opravdová víra?

Každý již někdy slyšel o křesťanech a o křesťanství. V naší společnosti je však obraz toho, co křesťanství představuje, silně zdeformován. Křesťanství ve své podstatě není náboženství, ale je to osobní víra a osobní zkušenost.

15.11.2017 v 12:44 | Karma: 18,66 | Přečteno: 983x | Společnost

Josef Chaloupka

Křesťanští indiáni v amazonském pralese

Průměrný desetiletý skaut by se asi dokázal na cestu do divočiny připravit lépe než Bruce Olson, misionář, který se jen s pouhým nadšením vydal do Jižní Ameriky, bez peněz, zásob nebo znalosti jazyka.

13.7.2017 v 9:25 | Karma: 17,04 | Přečteno: 519x | Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Zatkněte propalestinské levicové fašisty, vyzývá demokratický kongresman

25. dubna 2024  20:44

Demokratický kongresman Adam Smith označil propalestinské demonstranty za „levicové fašisty“ a...

Pád zhýralého náměstka otřásl Moskvou. Pod Šojguem se houpe židle

25. dubna 2024

Premium Ruskou politickou scénu rozvířil největší korupční skandál od začátku války. Zatčení náměstka...

  • Počet článků 59
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 898x
Pracuji jako pedagogický a vědecko-výzkumný pracovník v oboru Informační technologie na vysoké škole. V roce 2009 jsem uvěřil v Boha – Ježíše Krista. Dnes naprosto jasně VÍM, že Bůh existuje. Vzhledem k mému vzdělání tato informace lidi v mém okolí fascinuje. Jak může v 21. století vzdělaný člověk věřit v Boha? Ve svém blogu bych se chtěl věnovat otázkám víry a vědy a ukázat lidem, že věřící člověk nemusí spáchat intelektuální sebevraždu.

Seznam rubrik