Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Evoluce nebo stvoření XII. Darwinovy pěnkavy

Co mohlo být pro Charlese Darwina jedním z hlavních impulsů při tvorbě teorie evoluce na základě přírodního (a později i pohlavního) výběru? Asi tím nejdůležitějším impulsem k jeho teorii zřejmě byla jeho cesta kolem světa.

Tuto cestu Charles Darwin vykonal na britské lodi Beagle v letech 1831-1836. Zásadní pak byl především jeho pětitýdenní pobyt na souostroví Galapágy v Tichém oceánu. Na jednotlivých ostrovech žili různí ptáci, které po návratu do Anglie správně rozpoznal a zařadil (jako pěnkavy) biolog profesor John Gould ze Zoologické společnosti v Londýně. Tyto pěnkavy však měly odlišný tvar zobáku v závislosti na potravě, která byla na daném ostrově převládající.

Tam, kde byla hojná tvrdá semena, měly pěnkavy krátký silný zobák pro jejich rozlousknutí, tam, kde bylo hodně květů, měly dlouhý štíhlý zobák. Darwin z toho usoudil, že tvar zobáku dává daným pěnkavám konkurenční výhodu v boji o přežití. Pokud se narodí současně dvě pěnkavy a jedna bude mít silnější zobák na ostrově s tvrdými semeny, tak bude mít větší šanci přežít a mít více potomků. Tato náhodná odlišnost se přenese geneticky do další generace a postupně po několika generacích na ostrově vznikne pěnkava se silným zobákem. Kdyby takových děděných odlišností bylo víc, tak vznikne zcela nový druh. Bohužel pro Darwina, toto jeho zásadní uvažování bylo naprosto mylné.

Vědci, kteří na těchto ostrovech pobývali delší čas, si všimli, že tvar zobáku nově narozených pěnkav může být již v průběhu jednoho roku zcela jiný a odlišný od rodičů. Tvar zobáku se odvíjel od potravy, která zrovna v ten daný čas na ostrově byla převládající – květy, semena nebo hmyz. Při zkoumání DNA (o DNA bude řeč v další kapitole) zárodků pěnkav bylo zjištěno, že se v DNA kódu nacházejí krátké řetězce (genové přepínače), které zapnou nebo vypnou část DNA, a tím umožní vznik slabého nebo silného zobáku. Princip tohoto zapnutí nebo vypnutí není zatím znám, ale je jasné, že v tom hraje aktuální vliv okolního prostředí a potrava.

Toto zapínání a vypínání genů se našlo u celé řady dalších složitějších organismů a nazývá se epigenetická kontrola (dědičnost) a je předmětem intenzivního zkoumání v posledních letech. O této skutečnosti nemohl Darwin vědět, jelikož pobyl na ostrovech jenom krátkou dobu a na objev DNA by si ještě musel počkat více než sto let.

Jak tedy dochází ke vzniku nových druhů a nové informace v DNA? A dochází k tomu vůbec? Než si tyto otázky zodpovíme, tak je potřeba alespoň zjednodušeně vysvětlit, co to je DNA a k čemu slouží - viz příští článek na tomto blogu.

Více informací lze nalézt například v tomto videu:

Tento článek je součástí seriálu "Evoluce nebo stvoření" vycházejícího na tomto blogu v tomto pořadí: 1. Nepravděpodobná pravděpodobnost 2. Vesmír - mimozemský život ve vesmíru 3. Jedinečná planeta Země 4. Temná hmota a energie, multivesmír, 5. Stáří našeho vesmíru, shrnutí, 6. Stáří planety Země, 7. Datace založená na poločasu rozpadu, 8. Radiokarbonová metoda, 9. Vznik uhelných slojí, 10. Jiné datační metody, shrnutí, 11. Evoluce – Darwinova teorie, 12. Darwinovy pěnkavy, 13. DNA a výroba bílkovin, 14. "Jednoduchá" buněčná struktura, 15. Buněčný bičík a neredukovatelná složitost, 16. Přechodové články a "vyhynulí" živočichové, 17. Dinosauři a stáří geologických vrstev, 18. Předchůdci člověka, 19. Podobnost člověka a šimpanze, 20. Mitochondriální Eva, 21. Použil si Bůh evoluci?

Další seriály na tomto blogu:

Křesťanství a víra

Čeští páni

Autor: Josef Chaloupka | pátek 6.1.2017 9:48 | karma článku: 17,82 | přečteno: 734x
  • Další články autora

Josef Chaloupka

Blaničtí rytíři přišli s odvážnou vědeckou teorií o původu Covid-19

Opatření proti Covid-19 se již postupně uvolňují. Jak by to však vypadalo před dvěma měsíci, kdyby nás neochránila nařízení vlády, ale Blaničtí rytíři?

20.5.2020 v 10:30 | Karma: 15,40 | Přečteno: 620x | Společnost

Josef Chaloupka

Tak šel čas s Covid-19

První zprávy o koronaviru v Číně jsem zahlédl na zpravodajských serverech někdy koncem prosince 2019. Od ledna začalo zpráv přibývat. Koncem února už bylo jasné, že nový koronavirus ovlivní život i v ČR.

12.5.2020 v 11:49 | Karma: 8,12 | Přečteno: 368x | Společnost

Josef Chaloupka

(Ne)křesťanské Vánoce

Jsou Vánoce křesťanský svátek? Narodil se Ježíš Kristus 24. nebo 25.12. v roce 0? Cítíte se o Vánocích osaměle? Možná to jsou naprosto nesourodé otázky, ale následující vánoční článek se bude věnovat především těmto tématům.

31.12.2017 v 14:45 | Karma: 13,42 | Přečteno: 521x | Společnost

Josef Chaloupka

Křesťanství - náboženství nebo opravdová víra?

Každý již někdy slyšel o křesťanech a o křesťanství. V naší společnosti je však obraz toho, co křesťanství představuje, silně zdeformován. Křesťanství ve své podstatě není náboženství, ale je to osobní víra a osobní zkušenost.

15.11.2017 v 12:44 | Karma: 18,66 | Přečteno: 983x | Společnost

Josef Chaloupka

Křesťanští indiáni v amazonském pralese

Průměrný desetiletý skaut by se asi dokázal na cestu do divočiny připravit lépe než Bruce Olson, misionář, který se jen s pouhým nadšením vydal do Jižní Ameriky, bez peněz, zásob nebo znalosti jazyka.

13.7.2017 v 9:25 | Karma: 17,04 | Přečteno: 519x | Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 59
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 898x
Pracuji jako pedagogický a vědecko-výzkumný pracovník v oboru Informační technologie na vysoké škole. V roce 2009 jsem uvěřil v Boha – Ježíše Krista. Dnes naprosto jasně VÍM, že Bůh existuje. Vzhledem k mému vzdělání tato informace lidi v mém okolí fascinuje. Jak může v 21. století vzdělaný člověk věřit v Boha? Ve svém blogu bych se chtěl věnovat otázkám víry a vědy a ukázat lidem, že věřící člověk nemusí spáchat intelektuální sebevraždu.

Seznam rubrik