Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Evoluce nebo stvoření XVI. Existují přechodové druhy?

Darwinova teorie byla na svou dobu ucelená a logicky postavená. Vědci tehdy neměli vůbec představu o tom, jak je život složitý a komplexní. Neměli pro to ani technické vybavení. V jejich mikroskopech se buňka jevila jako obláček.

S objevem elektronového mikroskopu v roce 1931 vědci užasli nad neuvěřitelnou složitostí toho, z jejich pohledu nejjednoduššího organismu, kterým měla být buňka. Darwinova teorie předpokládá, že se z nižších živočichů vyvíjejí vyšší. Muselo by tedy existovat obrovské množství přechodových druhů. Těch by muselo být více než těch ustálených. Ve vykopaných fosiliích však dosud nebyla objevena ani jedna fosilie, u které by vědci mohli prohlásit, že se jedná o přechodový druh. Přesto do dnešní doby byla vykopány miliardy fosilií. Víra evolucionistů je však velká, jelikož tvrdí, že se nějaké přechodové druhy v budoucnu najdou. Zatím nám tedy předkládají domněnky nebo ryzí podvody. Ve škole jste se určitě učili o Archeopteryxovi, který měl být napůl pták a napůl dinosaurus. Dnes ho někteří evolucionisté za přechodový druh nepovažují, dokonce někteří z nich tvrdí, že je to plně vyvinutý pták a jiní kontrují, že je to plně vyvinutý dinosaurus. To je trochu schizofrenie, každopádně pokud je to plně vyvinutý pták, tak se dost podobá ptáku Opisthocomus hoazin, který v současné době žije v povodí Amazonie.

Obr.: Opisthocomus hoazin

V různých "vědecky" popularizačních časopisech se například píše: Už od 70. let minulého století vědci nepochybují o tom, že všichni dnešní ptáci vznikli v období druhohor z malých masožravých dinosaurů (tzv. teropodů). Skutečně o tom vědci nepochybují nebo je to nedostižné přání autorů těchto článků? Co si o tom myslí mezinárodně uznávaní ornitologové a biologové, kteří mají ptáky do detailu prozkoumané? Například Storrs L. Olson, který působil jako kurátor ptáků z národního muzea historie přírody - Smithsonian institutu ve Washingtonu DC (USA), se k tomu vyjádřil následovně: Obrázky, na kterých jsou dinosauři s peřím, jsou jednoduše výmysl a nemají místo nikde jinde než v sci-fi. Mimochodem Smithsonian institut má na starosti největší komplex muzeí v USA. Allan Feduccia, biolog, paleontolog se specializací na ptáky a bývalý vedoucí oddělení biologie na Universitě Severní Karolína tvrdí následující: Původ ptáků z teropoda (dinosaura) bude největší hanbou paleontologie 20. století. Je biologicky nemožné, aby se schopnost létat vyvinula z tak velkých dvojnožců, se zkrácenými předními končetinami a těžkými vyvažovacími ocasy. To je přesně opačná a nesprávná anatomie pro létání.

V dnešních modernějších evolučních knihách se tak Archeopteryx už příliš neobjevuje, ale evoluce staví svůj základ na přechodových druzích od suchozemského savce po velrybu. Evolucionisté považují evoluci velryby za naprosto daný fakt prokázaný fosiliemi. Je to skutečně pravda?

V knihách, článcích a v muzeích můžete najít obrázek, jak se suchozemský Pakicetus vyvíjel přes Ambuloceta, Rodhoceta, Dorudona až po „moderní“ velrybu [16]. U kosterních pozůstatků fosilie Ambuloceta, Dr. Thewissen zrekonstruoval chodící velrybu s částečně vyvinutými nozdrami, podobnými velrybě.

(Ne)vtipné je, že lebka této fosilie nemá přední část, kde by ony nozdry měly být. Také měla mít sluchovod podobný velrybímu, ale sám autor rekonstrukce později přiznal, že to tak také být nemusí. Další článek do této velrybí mozaiky byl Rhodocetus, kterého rekonstruoval Dr. Phil Gingerich, ten předpokládal, že jeho fosilie mohla mít přední ploutve a ocas podobný velrybímu. Našly se však další fosilie Rhodoceta, ze kterých je zřejmé, že tento druh nikdy ploutve, ani velrybí ocas mít nemohl. Dokonce i Dr. Gingerich přiznává, že se mýlil.

Takhle se tedy dělá evoluční věda – spekulace hraničící s podvodem. Myslíte, že se tedy tento vymyšlený mezičlánkový řetězec z knih odstranil? Neodstranil a je dost možné, že ještě vaše děti se o tom budou učit jako o vědeckém faktu, stejně jako my (ročník 1978) jsme se ve škole učili, že všechna embrya (ryb, plazů, savců) prochází stejnou vývojovou řadou. Například, když se vyvíjí lidské embryo, tak se v určité fázi podobá rybímu a má i žaberní oblouky.

Tato smyšlená záležitost se vyučuje na základě vytvořených obrázků od Ernsta Haeckela v roce 1868. Již o pár let později se prokázalo, že to byl podvod, každopádně podvod nutný k obhajobě evoluční teorie, takže ještě dnes se objevuje v nových knihách a leckde se i vyučuje. O oněch žaberních obloucích se již několik desetiletí ví, že to jsou rýhy, ze kterých se později vyvine brzlík, příštitné žlázy a středoušní kanálek. Tedy žádné žábry! Takových rádoby evolučně vědeckých podvodů jsou stovky a dala by se o tom napsat celá kniha.

Obr.: Porovnání Haeckelových podvodných kreseb (horní část) se skutečnými fotografiemi embryí jednotlivých zvířat

Kdo zapátrá v paměti, tak si ještě ze školy vzpomene na evoluci koně. Nejdřív je malý skoro-kůň, pak větší a nakonec největší současný kůň. Evoluce totiž také předpokládá vývoj druhu od malého po větší. Ještě dnes existují koně, kteří jsou velcí jako labrador a koně, na jejichž hřbet ani nedosáhnete. Kdybychom měli k dispozici kostry psích plemen, například jorkšíra, kokršpaněla, vlčáka a mastifa, tak jsme schopni udělat naprosto stejný vývojový řetězec vzniku psa. Přechodové druhy ve fosiliích prostě neexistují!

A kde jsou tedy všechna ta zvířata, která jsou fosilizovaná a dnes už nežijí? Kde jsou dinosauři? Odpověď je jednoduchá – vymřeli a ani k tomu nepotřebovali miliony let. Ještě před pár sty lety žily v USA miliony bizonů a miliony lesních holubů. V Austrálii žil vakovlk. Na Novém Zélandu žil velký nelétavý pták Moa a dodo (blboun nejapný) žil na ostrově Mauricius. Kde jsou teď? Buď vymřeli, nebo jsou na pokraji vymření. Člověk je vyhubil. Za posledních 2000 let, kdy už existují docela hojné písemné záznamy, tak můžeme sledovat masivní vymírání druhů zvířat a rostlin a nemusí na to ani mít vliv člověk, ale například nějaká rychlá změna klimatu. Z knih z římské říše se například můžeme dočíst o léčivých rostlinách, které se vyskytovaly hojně a dnes už neexistují. Lidé si představují, že ve fosiliích je značné množství dnes už nežijících živočichů. Opak je však pravdou. Z miliardy fosilií, které byly vykopány, je převážná většina stejných druhů, jaké žijí dnes.

[16] Thewissen, J., G., M., Hussain, S., T., Arif, M.: Fossil Evidence for the Origin of Aquatic Locomotion in Archaeocete Whales, in Science, no. 263, pp. 210-212, 1994.

Tento článek je součástí seriálu "Evoluce nebo stvoření" vycházejícího na tomto blogu v tomto pořadí: 1. Nepravděpodobná pravděpodobnost 2. Vesmír - mimozemský život ve vesmíru 3. Jedinečná planeta Země 4. Temná hmota a energie, multivesmír, 5. Stáří našeho vesmíru, shrnutí, 6. Stáří planety Země, 7. Datace založená na poločasu rozpadu, 8. Radiokarbonová metoda, 9. Vznik uhelných slojí, 10. Jiné datační metody, shrnutí, 11. Evoluce – Darwinova teorie, 12. Darwinovy pěnkavy, 13. DNA a výroba bílkovin, 14. "Jednoduchá" buněčná struktura, 15. Buněčný bičík a neredukovatelná složitost, 16. Přechodové články a "vyhynulí" živočichové, 17. Dinosauři a stáří geologických vrstev, 18. Předchůdci člověka, 19. Podobnost člověka a šimpanze, 20. Mitochondriální Eva, 21. Použil si Bůh evoluci?

Další seriály na tomto blogu:

Křesťanství a víra

Čeští páni

Autor: Josef Chaloupka | čtvrtek 12.1.2017 9:48 | karma článku: 20,99 | přečteno: 955x
  • Další články autora

Josef Chaloupka

Blaničtí rytíři přišli s odvážnou vědeckou teorií o původu Covid-19

Opatření proti Covid-19 se již postupně uvolňují. Jak by to však vypadalo před dvěma měsíci, kdyby nás neochránila nařízení vlády, ale Blaničtí rytíři?

20.5.2020 v 10:30 | Karma: 15,40 | Přečteno: 620x | Společnost

Josef Chaloupka

Tak šel čas s Covid-19

První zprávy o koronaviru v Číně jsem zahlédl na zpravodajských serverech někdy koncem prosince 2019. Od ledna začalo zpráv přibývat. Koncem února už bylo jasné, že nový koronavirus ovlivní život i v ČR.

12.5.2020 v 11:49 | Karma: 8,12 | Přečteno: 368x | Společnost

Josef Chaloupka

(Ne)křesťanské Vánoce

Jsou Vánoce křesťanský svátek? Narodil se Ježíš Kristus 24. nebo 25.12. v roce 0? Cítíte se o Vánocích osaměle? Možná to jsou naprosto nesourodé otázky, ale následující vánoční článek se bude věnovat především těmto tématům.

31.12.2017 v 14:45 | Karma: 13,42 | Přečteno: 521x | Společnost

Josef Chaloupka

Křesťanství - náboženství nebo opravdová víra?

Každý již někdy slyšel o křesťanech a o křesťanství. V naší společnosti je však obraz toho, co křesťanství představuje, silně zdeformován. Křesťanství ve své podstatě není náboženství, ale je to osobní víra a osobní zkušenost.

15.11.2017 v 12:44 | Karma: 18,66 | Přečteno: 982x | Společnost

Josef Chaloupka

Křesťanští indiáni v amazonském pralese

Průměrný desetiletý skaut by se asi dokázal na cestu do divočiny připravit lépe než Bruce Olson, misionář, který se jen s pouhým nadšením vydal do Jižní Ameriky, bez peněz, zásob nebo znalosti jazyka.

13.7.2017 v 9:25 | Karma: 17,04 | Přečteno: 519x | Společnost

Josef Chaloupka

21. červen 1621 poprava českých pánů

Po neslavné porážce českých vojsk v bitvě na Bílé hoře u Prahy 8. 11. 1620 bylo 21. června 1621 na Staroměstském náměstí v Praze hromadně popraveno 27 českých pánů, kteří se na stavovském povstání proti habsburské moci podíleli.

21.6.2017 v 10:13 | Karma: 24,84 | Přečteno: 1588x | Společnost

Josef Chaloupka

Pronásledování křesťanů v Číně

V některých muslimských zemích jsou dnes a denně pronásledováni a nezřídka i zabíjeni lidé, kteří se hlásí ke křesťanské víře. Překvapivé pro někoho může být, že se tak dnes děje i v Číně.

31.5.2017 v 9:17 | Karma: 18,26 | Přečteno: 442x | Společnost

Josef Chaloupka

Papež František mě uzdravil

V prvotní křesťanské církvi (v 1. st.) bylo naprosto běžné, že měli křesťané moc uzdravovat libovolné nemoci. Platí tato boží moc i dnes? Ano, platí! Papež František mi uzdravil osteoartrózu kolen. Dnes už zase skáču přes kaluže.

24.5.2017 v 9:12 | Karma: 18,73 | Přečteno: 657x | Společnost

Josef Chaloupka

Vyvraždění Valdenských

Sníh byl zbarvený krví. Vojáci řádili jako šílení. Zprvu využívali hlavně své zbraně. Stříleli po prchajících a po těch, ke kterým se přiblížili dostatečně blízko, ťali svými šavlemi.

17.5.2017 v 9:21 | Karma: 23,61 | Přečteno: 1337x | Společnost

Josef Chaloupka

Čeští páni XIV. - Parchanti bez mozku mají zelenou

Jsou čtyři nechvalně známá data, které leckdo z nás pamatuje ze školních lavic. Bílá hora (8.11.1620), popravy českých pánů (21.6.1621) a Obnovené zřízení zemské, které vyšlo zvlášť pro Čechy (10.5.1627).

10.5.2017 v 9:50 | Karma: 20,07 | Přečteno: 871x | Společnost

Josef Chaloupka

Čeští páni XIII. - Nevadnoucí koruna mučedníků

Mosteckou věž „zdobily“ už řadu týdnů hlavy dvanácti českých pánů. Jen hraběnka Šliková dostane brzy povolení pohřbít hlavu svého manžela, ale zbylé dekorace zůstanou na ochozu věže ještě dlouho, než nakonec zmizí neznámo kde.

3.5.2017 v 9:33 | Karma: 21,91 | Přečteno: 667x | Společnost

Josef Chaloupka

Čeští páni XII. - Rudá Bílá hora

8. listopadu 1620 u letohrádku Hvězda na Bílé Hoře zůstal z vojsk Království českého poslední praporec - moravský praporec Šlikův. U zdi letohrádku padl do posledního muže (úvod písně Karla Kryla).

24.4.2017 v 9:26 | Karma: 17,27 | Přečteno: 808x | Společnost

Josef Chaloupka

Nádherný význam Velikonoc

Slavíte velikonoční svátky? V roce 2015 schválil parlament ČR nový státní svátek - velikonoční pátek. Někteří lidé tak mají čtyři dny volna, jiní i tak musí jít do práce. Mají však Velikonoce nějaký jiný, hlubší význam?

17.4.2017 v 8:08 | Karma: 14,62 | Přečteno: 295x | Společnost

Josef Chaloupka

Čeští páni XI. - Jednou budu vzkříšený z mrtvých

„To jsem rád, že jste tady,“ obrátil se Jindřich Otta z Losu na kněze Rosacia. „Víte, jak je v Bibli napsané, že Bůh bude dávat starcům sny? Tak mně se v jednom takovém snu zjevil Kristus.

10.4.2017 v 9:05 | Karma: 16,64 | Přečteno: 311x | Společnost

Josef Chaloupka

Čeští páni X. - Tři oběšenci

Radní Jan Kutnauer byl nejmladším z popravených, ještě mu nebylo ani čtyřicet. Sotva mohl tušit, že jednou vejde do dějin jako jeden z českých pánů a málokdo bude tušit, že ne každý z popravených sešel ze světa mečem.

3.4.2017 v 9:01 | Karma: 21,66 | Přečteno: 1201x | Společnost

Josef Chaloupka

Čeští páni IX. - vzpomínky starého Haranta

Kryštof Harant se s trhnutím probudil z krátkého neklidného spánku. Trpce se pousmál nad tím, co se mu zdálo. Možná to ani nebyl sen, jen vzpomínka na dávné cesty.

27.3.2017 v 9:30 | Karma: 12,14 | Přečteno: 427x | Společnost

Josef Chaloupka

Čeští páni VIII. - Prorok Jan Jessenius?

Bylo to proroctví nebo jen lékařský odhad, když Jessenius naškrábal na stěnu vídeňského vězení zkratku „IMMMM“? Leckdo tomu nerozuměl, ale Ferdinand Štýrský ji pochopil - „Imperator Mathias Mense Martio Morietur".

20.3.2017 v 9:20 | Karma: 16,83 | Přečteno: 796x | Společnost

Josef Chaloupka

Čeští páni VII. - Osle, ty mi máš tak co říkat

„Chtěl jsem dát Čechům krále, který by nám zaručil svobodu ve věcech víry,“ vzpomínal Budovec na marné snahy minulých let. Chvíli doufal, že takovou svobodu zaručí Rudolf II., ale ten záhy zemřel.

13.3.2017 v 9:21 | Karma: 16,55 | Přečteno: 517x | Společnost

Josef Chaloupka

Čeští páni VI. - dvanáct popravených direktorů

„Byl jsem direktor, tak jako mnozí z nás,“ konstatoval Prokop Dvořecký z Olbramovic a rozhlédl se po ostatních mužích, uvězněných na radnici. V duchu počítal či spíše přepočítával shromážděné.

6.3.2017 v 9:28 | Karma: 17,17 | Přečteno: 985x | Společnost

Josef Chaloupka

Čeští páni V. - třetí pražská defenestrace aneb Český zvyk házení lidí z oken

Tobiáš Štefek vzpomínal na podvečer třetí pražské defenestrace, kdy se konalo v domě patřícímu Albertu Smiřickému shromáždění, kterého se účastnili radikálové ze sjezdu protestantských stavů.

27.2.2017 v 9:03 | Karma: 17,33 | Přečteno: 847x | Společnost
  • Počet článků 59
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 898x
Pracuji jako pedagogický a vědecko-výzkumný pracovník v oboru Informační technologie na vysoké škole. V roce 2009 jsem uvěřil v Boha – Ježíše Krista. Dnes naprosto jasně VÍM, že Bůh existuje. Vzhledem k mému vzdělání tato informace lidi v mém okolí fascinuje. Jak může v 21. století vzdělaný člověk věřit v Boha? Ve svém blogu bych se chtěl věnovat otázkám víry a vědy a ukázat lidem, že věřící člověk nemusí spáchat intelektuální sebevraždu.

Seznam rubrik