Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Evoluce nebo stvoření XVII. Mohl člověk potkat dinosaury?

A co dinosauři? Ti přeci již dnes nežijí. Každý snad musí vědět, že vymřeli před 60 miliony lety? Opravdu to tak bylo? Slovo dinosaurus vytvořil v roce 1842 sir Richard Owen a znamená hrozný nebo obrovský ještěr.

Předtím by lidé živého dinosaura spíše označili jako draka. Legendy o dracích můžeme najít u různých kultur po celém světě. Také existují jeskynní malby dinosaurů. Ve vykopávkách se našly i figurky nápadně připomínající dinosaury a známé jsou i kameny z Peruánského města Ica, na kterých jsou vyryta zobrazení dinosaurů. Existují i planiny s otisky stop dinosaurů, mezi kterými se nacházejí stopy lidí.

Obr.: některé historické kresby tvorů, připomínající dinosaury, na internetu lze dohledat stovky dalších obrázků. 

Kdo by však věřil nějakým legendám, vždyť to jsou pohádky pro malé děti. Figurky, obrázky a stopy jsou určitě falzifikáty!

Některé možná ano, ale prokazatelně existuje řada zobrazení draků, které jsou staré stovky let a velmi podobné dinosaurům. Možná to někomu nepřipadá podstatné, ale je to jako by někdo nakreslil v 15. století podrobný technický plánek Boingu nebo jiného soudobého technického vynálezu. Asi bychom předpokládali, že aby tak složitý obrázek vznikl, musel by autor daný předmět vidět. Paleontologie je poměrně mladá věda a lidé se dřív nevěnovali vykopávkám dinosauřích kostí, podle kterých by mohly vzniknout rekonstrukce těchto tvorů. Navíc mnohá zobrazení dinosaurů jsou tak přesná, že až nedávné výzkumy dávají např. za pravdu držení těla těchto tvorů, které kresby znázorňují. Legendy jsou sice často přehnané, ale pokud jsou si podobné a najdeme je po celém světě a v různých kulturách, předpokládá se u nich nějaké pravdivé jádro. Shodou okolností se v nejstarších a globálně rozšířených legendách pravidelně opakují dvě témata – draci a celosvětová potopa. A nejde jen o staré legendy, i v Čechách jsou podrobné zmínky o dracích ještě ve středověku nebo Marco Polo zmiňuje to, že viděl draky, které lidé chovali v Číně. Smést něco ze stolu jako podvod je jednoduché a k tomuto kroku se sahá často, ale přesto stojí za to si uvědomit, že je mnohem pravděpodobnější, že lidé kdysi vídali dinosaury, než že měli např. stejnou hromadnou halucinaci nebo že si všichni náhodou vymysleli stejnou pohádku.

Obr.: Mršina vylovená v roce 1977, Nový Zéland, váha 2 t, délka 9 m, Pleistosaurus?

 

Ale zpět do současnosti. Ne všechny kosti dinosaurů, které se vykopaly, jsou mineralizované a některé vypadají poměrně nově. Vzhled však o ničem nesvědčí, co však o něčem svědčí, je fakt, že americká paleontoložka Mary Higby Schweitzer v těchto kostech našla organickou hmotu [17]. Tento objev se udál poměrně nedávno kolem roku 2000. Ostatní paleontologové ji okamžitě napadli, bez jakýchkoliv důkazů, že vzorky byly kontaminovány. To se podařilo spolehlivě vyvrátit. Odborná veřejnost je teď tak trochu v šoku. Ještě víc, než když se zjistilo, že uhlí není staré miliony let. Je totiž jasné, že u milion let starých kostí by se nikdy nemohl zachovat organický materiál. Tento objev naprosto nabourává a rozvrací teorie o fosiliích, starých miliony let. Jak jsme si ukázali na příkladu hory St. Helens, tak je evidentní, že libovolný organismus může být fosilizován během několika let. Jednotlivé vrstvy usazenin (ve kterých se nacházejí fosilie) také nevznikají miliony let.

Obr.: Vrstvení hornin po miliony let?

Jak by měly vlastně fosilie vznikat? Živočich nebo rostlina odumře a je postupně něčím zasypán. Za miliony let se na něj nahrnou stovky metrů usazenin, a pak někdo přijde a vykope ji? To asi těžko! Děje se to dnes? Zkuste si kopat někde na mořském dně a v desítkách metrů bahna a písku nenajdete žádnou fosilii. Proč tomu tak je? Než by onu organickou hmotu měl nějaký materiál přikrýt, tak ji podstatně dříve něco sežere a i kosti spořádají různé mikroorganismy. Fosilie mohou vzniknout pouze za předpokladu, že rostlinu nebo živočicha, který ještě nepodlehl úplnému rozkladu, něco velice rychle zasype při nějaké katastrofě. Po celé planetě Zemi se nacházejí rozsáhlé oblasti, kde jsou miliardy živočichů uloženy v jednotlivých vrstvách. A v těchto usazeninách se dá vysledovat směr proudící vody. Tento směr absolutně neodpovídá kontinentálnímu reliéfu pohoří, jak ho máme dnes. Naopak je evidentní, že vše muselo být pod vodou a že tady v nedávné minulosti musela být celosvětová potopa spojená s rozsáhlou vulkanickou činností. Také se ve vrstvách dá vysledovat, že voda tady měla i separační charakter. Například v uhelných slojích je vrstva kmenů bez kůry a pod ní vrstva tvořená jenom kůrou. K tomu může dojít jenom při působení vody, která kmeny strhne a obrousí z nich kůru. Stejné vrstvy nalézáme v usazeninách kolem hory St. Helens a to byla jenom taková malá lokální katastrofa. V hnědouhelném dole v Srbsku zase leží vrstva uhlí na mohutné vrstvě škeblí. Jak by asi k tomu mohlo dojít? Rostou snad stromy v moři? Nebo byla vrstva dřeva záplavou natlačena na vrstvu škeblí a zuhelnatěla? Separačně jsou někdy odděleni i různí živočichové. V dolní vrstvě jsou například červi a mlži. Výše pak jsou nějaké rostliny, potom ryby, pak třeba ptáci a potom nějaký savec. Evolucionisti tomu pak přikládají charakter postupného vývoje. Problém je, že ne všude to je takto, ale někdy jsou složitější živočichové ve vrstvě pod jednoduššími. A existují na světě i místa, například skály Burgess Shale v Kanadě, kde v nejspodnější vrstvě jsou naprosto všechny druhy živočichů. To naprosto popírá evoluci, jelikož z toho by bylo patrné, že vše vzniklo najednou. Nemáme tedy žádný evoluční strom, ale spíše evoluční trávník!

Rozvrstvení záleží na okamžiku, způsobu a intenzitě zavalení organismů a svoji roli zde hrají i silné proudy vody, které vznikly při potopě. Jak si můžeme vysvětlit rozvrstvení živočichů podle složitosti? Představte si, že máte nějaké větší zahradní jezírko. Na dně jsou v bahnu nějaké škeble a červi. Rostou tam vodní rostliny a plavou ryby. Na jezírku pak plavou kačeny. Pokud toto jezírko zalejete proudem bahna, tak jak budou vypadat jednotlivé vrstvy? Ve spodní vrstvě budou červi a škeble. Nad nimi vrstva s rostlinami. Poté vrstva s rybami a ptáci, kteří ještě měli šanci se vyškrábat na hladinu, tak nakonec stejně umřou. Potopí se do kalné vody. Kal poté sedne a v nejvyšší vrstvě máme ptáky. Jak se říká: Před vším se dá utéct, ale ne před vodou. K tomu bych ještě doplnil: Pokud té vody je skutečně hodně, jako při celosvětové potopě, tak skončíte jako fosilie.

[17] Schweitzer, M., H., Zheng, W., Cleland, T., P., Bern, M.: Molecular analyses of dinosaur osteocytes support the presence of endogenous molecules, in Bone 52 (1): pp. 414–423, 2012.

Tento článek je součástí seriálu "Evoluce nebo stvoření" vycházejícího na tomto blogu v tomto pořadí: 1. Nepravděpodobná pravděpodobnost 2. Vesmír - mimozemský život ve vesmíru 3. Jedinečná planeta Země 4. Temná hmota a energie, multivesmír, 5. Stáří našeho vesmíru, shrnutí, 6. Stáří planety Země, 7. Datace založená na poločasu rozpadu, 8. Radiokarbonová metoda, 9. Vznik uhelných slojí, 10. Jiné datační metody, shrnutí, 11. Evoluce – Darwinova teorie, 12. Darwinovy pěnkavy, 13. DNA a výroba bílkovin, 14. "Jednoduchá" buněčná struktura, 15. Buněčný bičík a neredukovatelná složitost, 16. Přechodové články a "vyhynulí" živočichové, 17. Dinosauři a stáří geologických vrstev, 18. Předchůdci člověka, 19. Podobnost člověka a šimpanze, 20. Mitochondriální Eva, 21. Použil si Bůh evoluci?

Další seriály na tomto blogu:

Křesťanství a víra

Čeští páni

Autor: Josef Chaloupka | pátek 13.1.2017 9:54 | karma článku: 21,79 | přečteno: 1088x
  • Další články autora

Josef Chaloupka

Blaničtí rytíři přišli s odvážnou vědeckou teorií o původu Covid-19

Opatření proti Covid-19 se již postupně uvolňují. Jak by to však vypadalo před dvěma měsíci, kdyby nás neochránila nařízení vlády, ale Blaničtí rytíři?

20.5.2020 v 10:30 | Karma: 15,40 | Přečteno: 620x | Společnost

Josef Chaloupka

Tak šel čas s Covid-19

První zprávy o koronaviru v Číně jsem zahlédl na zpravodajských serverech někdy koncem prosince 2019. Od ledna začalo zpráv přibývat. Koncem února už bylo jasné, že nový koronavirus ovlivní život i v ČR.

12.5.2020 v 11:49 | Karma: 8,12 | Přečteno: 368x | Společnost

Josef Chaloupka

(Ne)křesťanské Vánoce

Jsou Vánoce křesťanský svátek? Narodil se Ježíš Kristus 24. nebo 25.12. v roce 0? Cítíte se o Vánocích osaměle? Možná to jsou naprosto nesourodé otázky, ale následující vánoční článek se bude věnovat především těmto tématům.

31.12.2017 v 14:45 | Karma: 13,42 | Přečteno: 521x | Společnost

Josef Chaloupka

Křesťanství - náboženství nebo opravdová víra?

Každý již někdy slyšel o křesťanech a o křesťanství. V naší společnosti je však obraz toho, co křesťanství představuje, silně zdeformován. Křesťanství ve své podstatě není náboženství, ale je to osobní víra a osobní zkušenost.

15.11.2017 v 12:44 | Karma: 18,66 | Přečteno: 983x | Společnost

Josef Chaloupka

Křesťanští indiáni v amazonském pralese

Průměrný desetiletý skaut by se asi dokázal na cestu do divočiny připravit lépe než Bruce Olson, misionář, který se jen s pouhým nadšením vydal do Jižní Ameriky, bez peněz, zásob nebo znalosti jazyka.

13.7.2017 v 9:25 | Karma: 17,04 | Přečteno: 519x | Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

VIDEO: Kdo nejlíp vříská? Soutěž v imitaci racků vyhrál malý chlapec

26. dubna 2024  20:36

Devítiletý Cooper Wallace z britského Chesterfieldu v neděli vyhrál čtvrté mistrovství Evropy v...

Ukrajinci se snaží před bojem utéct do Rumunska, v řece mnozí najdou smrt

26. dubna 2024  20:26

Tisíce Ukrajinců se od počátku ruské invaze pokusily překonat řeku Tisu na hranici s Rumunskem ve...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 59
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 898x
Pracuji jako pedagogický a vědecko-výzkumný pracovník v oboru Informační technologie na vysoké škole. V roce 2009 jsem uvěřil v Boha – Ježíše Krista. Dnes naprosto jasně VÍM, že Bůh existuje. Vzhledem k mému vzdělání tato informace lidi v mém okolí fascinuje. Jak může v 21. století vzdělaný člověk věřit v Boha? Ve svém blogu bych se chtěl věnovat otázkám víry a vědy a ukázat lidem, že věřící člověk nemusí spáchat intelektuální sebevraždu.

Seznam rubrik