Evoluce nebo stvoření XI. Evoluce – Darwinova teorie

5. 01. 2017 11:07:54
S pojmem evoluce se ve svém životě u nás určitě setkal každý. Ve škole jsme se zjednodušeně (někdo i nezjednodušeně) učili, že život vznikl náhodou z chemických látek v praoceánu, ze kterých se vytvořila první buňka.

Z té se potom vyvinuly všechny složitější mnohobuněčné organismy. Nejdříve to byly jednoduché řasy, rostliny, měkkýši a červi, potom ryby, z ryb obojživelníci a plazi, z plazů ptáci a savci. V rámci savců pak vznikli lidoopi a z nich člověk. Hnacím motorem evoluce je přírodní výběr, kde přežijí nejsilnější jedinci.

Jedinci se od sebe mohou lišit drobnými znaky. Některé tyto znaky jsou pro přežití výhodnější a jedinci tyto znaky předají dál svým potomkům. Když se tyto znaky nahromadí, tak vznikne nový druh, který je odlišný od těch původních.

Někdo by mohl namítnout, že proces evoluce je podstatně složitější, nebo že jsem vynechal nějaké detaily, ale tohle je představa, kterou má většina lidí, kteří považují evoluci za naprosto jasnou, vědecky nezpochybnitelnou teorii. Tato teorie vznikla před více než 150 lety. Hodně lidí si dnes myslí, že současné vědecké poznání ji neustále vylepšuje a nové vědecké objevy doplňují mezery, které v této teorii byly v době jejího vzniku. To však není pravda.

Mohlo by se zdát, že tuto teorii vymyslel Charles Darwin (1809-1882), který ji představil ve své knize "O původu druhů" v roce 1859. Základ této teorie je však podstatně starší. Již v 5. století před našim letopočtem řecký filozof Empedoklés (490-430 př. n. l.) dedukoval, že rostliny a zvířata vznikla postupně. Teorie se pak postupně vyvíjela a podíleli se na ní například Aristoteles (384-322, př. n. l.), Francis Bacon (1561-1626), Immanuel Kant (1724-1804), Jean-Baptista Lamarck (1744-1829) nebo Erasmus Darwin (1731-1802), dědeček Charlese Darwina. Charles Darwin převzal teorie (nebo části těchto teorií) svých předchůdců a upravil je do vlastní, na svou dobu poměrně ucelené teorie. Trochu zvláštní může být, že s podobnou teorií, jako je ta Darwinova, přišel v roce 1858 (tedy rok před vydáním knihy O původu druhů) britský přírodovědec Alfred Russel Wallace (1823-1913). Ten však v té době pobýval v Malajsii, a právě Darwinovi zaslal dopis, ve kterém mu svou teorii představil. Hlavní autorství bylo později přiřčeno Darwinovi, každopádně jsme tu dnes místo Darwinovy teorie mohli mít Wallaceovu teorii. Jaké jsou však hlavní myšlenky Darwinovy teorie?

1) Změna podmínek prostředí vyvolává vznik drobných odlišností daného druhu.

2) Nově vzniklé odlišnosti umožňují lepší individuální přizpůsobení novým podmínkám.

3) Užitečné odlišnosti zvyšují šanci k přežití (přírodní výběr).

4) Výhodná odlišnost je děděná potomky.

5) Za dlouhý čas, v generacích potomků, se tyto odlišnosti nashromáždí, a může tak vzniknout nový druh.

V následujících článcích bych rád uvedl na pravou míru tvrzení, že evoluce je nezpochybnitelný fakt, který je potvrzen velkým množstvím vědeckých důkazů.

Tento článek je součástí seriálu "Evoluce nebo stvoření" vycházejícího na tomto blogu v tomto pořadí: 1. Nepravděpodobná pravděpodobnost 2. Vesmír - mimozemský život ve vesmíru 3. Jedinečná planeta Země 4. Temná hmota a energie, multivesmír, 5. Stáří našeho vesmíru, shrnutí, 6. Stáří planety Země, 7. Datace založená na poločasu rozpadu, 8. Radiokarbonová metoda, 9. Vznik uhelných slojí, 10. Jiné datační metody, shrnutí, 11. Evoluce – Darwinova teorie, 12. Darwinovy pěnkavy, 13. DNA a výroba bílkovin, 14. "Jednoduchá" buněčná struktura, 15. Buněčný bičík a neredukovatelná složitost, 16. Přechodové články a "vyhynulí" živočichové, 17. Dinosauři a stáří geologických vrstev, 18. Předchůdci člověka, 19. Podobnost člověka a šimpanze, 20. Mitochondriální Eva, 21. Použil si Bůh evoluci?

Další seriály na tomto blogu:

Křesťanství a víra

Čeští páni

Autor: Josef Chaloupka | čtvrtek 5.1.2017 11:07 | karma článku: 16.04 | přečteno: 695x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 15 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 10.01 | Přečteno: 179 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 14.95 | Přečteno: 315 | Diskuse

Olča Vodová

zdánlivě zadarmo

(svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...,svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...)

27.3.2024 v 21:18 | Karma článku: 4.44 | Přečteno: 95 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak se pracovníci ve školství pomstili uličnímu výboru iFčil oslavujícímu Karlův úspěch

No, mám-li být upřímný, pomsta to byla hodně sladká. Však se taky hned ze všech stran slétly vosy a začaly si dávat do trumpety tak, že se div v té slaďounké šťávičce neutopily....

27.3.2024 v 10:51 | Karma článku: 30.69 | Přečteno: 554 | Diskuse
Počet článků 59 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 897

Pracuji jako pedagogický a vědecko-výzkumný pracovník v oboru Informační technologie na vysoké škole. V roce 2009 jsem uvěřil v Boha – Ježíše Krista. Dnes naprosto jasně VÍM, že Bůh existuje. Vzhledem k mému vzdělání tato informace lidi v mém okolí fascinuje. Jak může v 21. století vzdělaný člověk věřit v Boha? Ve svém blogu bych se chtěl věnovat otázkám víry a vědy a ukázat lidem, že věřící člověk nemusí spáchat intelektuální sebevraždu.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...