Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Křesťanští indiáni v amazonském pralese

Průměrný desetiletý skaut by se asi dokázal na cestu do divočiny připravit lépe než Bruce Olson, misionář, který se jen s pouhým nadšením vydal do Jižní Ameriky, bez peněz, zásob nebo znalosti jazyka.

S konzervou, ke které si zapomněl vzít otvírák a v podstatě s holýma rukama, se tento devatenáctiletý mladík vydal do pralesa, aby díky němu byly změněny tisíce indiánských životů.

Antropologové neradi vidí, když jsou životy různých divochů dotčeny západní civilizací. Ono také vypadá lépe, když si do svých publikací mohou vyfotit domorodce v sukýnce z trávy nebo bederní roušce, než když má na sobě oprané trenky značky Adidas. 

Bruce Olson nešel mařit indiánskou kulturu v tomto smyslu, nikdy ho nenapadlo říkat indiánům, že by křesťanství znamenalo i to, že přijmou nějaké západní návyky nebo oblečení, byť kolem něho běhali polonazí. Možná to bylo i tím, že byl plně závislý na jejich milosrdenství – nemocný, zraněný a neschopný se o sebe postarat nebo si něco ulovit. Stav, ve kterém se nacházel až příliš často, nebyl zrovna dobrým výchozím startem k tomu, aby indiány poučoval. A přesto nebo právě možná díky tomu se mu podařilo radikálně změnit jejich životy.

Bruce s indiány roky jen žil, učil se jejich jazyk, učil se s nimi něco dělat a pomáhat jim a lámal si hlavu, jak by jim mohl říct o Ježíši Kristu. Na každém kroku viděl zoufalou potřebu zvěstovat jim evangelium. Věděl totiž, že když se někdo obrátí ke Kristu, jeho život se změní. Bůh ho vede k tomu, aby se staral o své blízké a proměňuje jeho charakter. A právě sobectví a individualismus ho na indiánech rozčilovaly nejvíce. Pokud se někomu zadařilo při lovu a měl nadbytek, ani ho nenapadlo se s někým rozdělit a zbytky raději vyhodil.

Na každém kroku Olson viděl obrovskou potřebu změny – špatná hygiena, nemoci, bída a hlad lidí, kteří byli závislí jen na lovu a neuměli si nic vypěstovat. To vše byly věci, se kterými krůček po krůčku bojoval.

Přestože mnozí misionáři jsou skeptičtí vůči různým šamanům, Olson měl i v tomto jiný přístup. Když se mezi indiány rozmohl zánět spojivek, podařilo se mu časem přesvědčit místní šamanku, aby při svém zpěvu a snaze vyléčit lidi, pomazala jejich oči antibiotiky. Nakonec se z ní stala jeho spojenkyně. Ukázal jí pod mikroskopem zárodky, obsažené ve špíně, naučil ji používat dezinfekci, a ta postupně přiměla porodní báby, aby ji používali při porodech. Nakonec se součástí kouzelnických obřadů stalo i očkování.

Kromě toho naučil indiány, kteří byli závislí jen na lovu a sběru, také chovat dobytek a pěstovat různé plodiny. V tom zase spolupracoval s indiánským náčelníkem.

Bylo to však až o mnoho let později, kdy došlo k opravdové změně, když první indián přijal Ježíše Krista – i zde si Olson počínal důvtipně a poselství evangelia zkrátka narouboval na různé indiánské legendy. Překvapovalo ho, jak silně se indiáni cítí být ztraceni a odděleni od Boha a vysvětlil jim, jak s ním mohou žít skrze Ježíše Krista.

Jeho dobrý kamarád Bobby, první obrácený indián, počkal na jistý místní svátek, při kterém se zpívaly různé písně, a celé hodiny zpíval o tom, jak poznal Ježíše. Ostatní ho poslouchali s otevřenou pusou a brzy nastala mezi indiány opravdová duchovní změna.

V důsledku jejich obrácení se začal mizet právě onen individualismus, který Bručka, jak mu indiáni říkali, tak drásal. Začali se starat o ostatní s opravdovým zájmem. Dokonce měli zájem jít zvěstovat evangelium do sousední vesnice, přestože doposud bylo hlavní zlomyslnou zábavou jejích obyvatel nastražit na cestu trn, aby na něj sousedi šlápli.

A tak se křesťanští indiáni kmene Motilonů vydali k Jukonům, zcela odlišnému kmeni s nepříbuzným jazykem, zvěstovat evangelium. A ti přijali Ježíše. A bylo to opravdu zázračné, Bůh způsobil, že si tito indiáni rozuměli, i když jejich jazyk spolu nemá nic společného.

A tak Bruce Olson pomohl k tomu, že mohlo dojít ke změně srdcí a také pozvednutí životní úrovně indiánů skrze zvěst o Kristu, který mění lidské životy. Skutečná křesťanská víra má totiž tu moc, že mění životy lidí k lepšímu. Lidé si však často pletou křesťanskou víru s křesťanským náboženstvím. Náboženství je systém vymyšlený lidmi, který je plný zákazů a příkazů. Hlavním cílem náboženství a jejich představitelů je ovládat lidi a získat od nich peníze. Skutečný živý Bůh nic takového po nás nechce, ale to určitě zjistíte sami, pokud uvěříte.  

Život v celé křesťansky zasažené oblasti indiánů se naprosto dramaticky proměnil. Dnes mají vlastní školy, nemocnice a zemědělská družstva. Zachovávají si však svojí původní kulturu a život v pralese.

Za změnou stojí pouze jeden člověk, kterého si Bůh použil pro hlásání své vůle lidem, kteří by se o něm jinak nikdy nedozvěděli. Bruce Olson na této cestě nešel rozhodně od vítězství k vítězství. Několikrát byl v přímém ohrožení života. Bůh ho však vždy zázračně ochránil. V roce 1988 byl dokonce v Kolumbii (což je jedna z nejnebezpečnějších zemí na světě) unesen komunistickou národně osvobozeneckou armádou. Mezi komunistickými partyzány opět hlásal učení Ježíše Krista a několik desítek partyzánů uvěřilo a z guerilly odešlo. Za tento přečin a za to, že s nimi nechtěl spolupracovat, byl Bruce prohlášen za válečného zločince a měl být zastřelen. Nakonec ho však na nátlak veřejnosti a indiánů propustili. Bruce Olson má v současné době 75 let a stále kráčí po úzké cestě, kterou pro nás Bůh (Ježíš Kristus) připravil.

Předchozí seriály na tomto blogu:

Křesťanství a víra

Evoluce nebo stvoření

Čeští páni   

 

Autor: Josef Chaloupka | čtvrtek 13.7.2017 9:25 | karma článku: 17,04 | přečteno: 519x
  • Další články autora

Josef Chaloupka

Blaničtí rytíři přišli s odvážnou vědeckou teorií o původu Covid-19

Opatření proti Covid-19 se již postupně uvolňují. Jak by to však vypadalo před dvěma měsíci, kdyby nás neochránila nařízení vlády, ale Blaničtí rytíři?

20.5.2020 v 10:30 | Karma: 15,40 | Přečteno: 620x | Společnost

Josef Chaloupka

Tak šel čas s Covid-19

První zprávy o koronaviru v Číně jsem zahlédl na zpravodajských serverech někdy koncem prosince 2019. Od ledna začalo zpráv přibývat. Koncem února už bylo jasné, že nový koronavirus ovlivní život i v ČR.

12.5.2020 v 11:49 | Karma: 8,12 | Přečteno: 368x | Společnost

Josef Chaloupka

(Ne)křesťanské Vánoce

Jsou Vánoce křesťanský svátek? Narodil se Ježíš Kristus 24. nebo 25.12. v roce 0? Cítíte se o Vánocích osaměle? Možná to jsou naprosto nesourodé otázky, ale následující vánoční článek se bude věnovat především těmto tématům.

31.12.2017 v 14:45 | Karma: 13,42 | Přečteno: 521x | Společnost

Josef Chaloupka

Křesťanství - náboženství nebo opravdová víra?

Každý již někdy slyšel o křesťanech a o křesťanství. V naší společnosti je však obraz toho, co křesťanství představuje, silně zdeformován. Křesťanství ve své podstatě není náboženství, ale je to osobní víra a osobní zkušenost.

15.11.2017 v 12:44 | Karma: 18,66 | Přečteno: 983x | Společnost

Josef Chaloupka

21. červen 1621 poprava českých pánů

Po neslavné porážce českých vojsk v bitvě na Bílé hoře u Prahy 8. 11. 1620 bylo 21. června 1621 na Staroměstském náměstí v Praze hromadně popraveno 27 českých pánů, kteří se na stavovském povstání proti habsburské moci podíleli.

21.6.2017 v 10:13 | Karma: 24,84 | Přečteno: 1588x | Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  18:09

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Digitální stavební řízení od července bude, slíbil Bartoš. Provoz přirovnal k D1

25. dubna 2024

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš ve čtvrtek prohlásil, že digitální stavební řízení bude...

Deník Metro rozšiřuje regionální zpravodajství a zvyšuje náklad

25. dubna 2024

Deník Metro z portfolia mediální skupiny MAFRA posiluje přítomnost v regionech a zároveň zvyšuje...

Podvody přesáhly pět milionů, žalobce viní pojišťováka i jeho otce lékaře

25. dubna 2024  16:23

Z pojistných podvodů s celkovou škodou přesahující pět milionů korun obžaloval krajský státní...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 59
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 898x
Pracuji jako pedagogický a vědecko-výzkumný pracovník v oboru Informační technologie na vysoké škole. V roce 2009 jsem uvěřil v Boha – Ježíše Krista. Dnes naprosto jasně VÍM, že Bůh existuje. Vzhledem k mému vzdělání tato informace lidi v mém okolí fascinuje. Jak může v 21. století vzdělaný člověk věřit v Boha? Ve svém blogu bych se chtěl věnovat otázkám víry a vědy a ukázat lidem, že věřící člověk nemusí spáchat intelektuální sebevraždu.

Seznam rubrik