Pronásledování křesťanů v Číně

31. 05. 2017 9:17:13
V některých muslimských zemích jsou dnes a denně pronásledováni a nezřídka i zabíjeni lidé, kteří se hlásí ke křesťanské víře. Překvapivé pro někoho může být, že se tak dnes děje i v Číně.

Už jsme si zvykli, že velké množství zboží, které si dnes můžeme koupit v obchodě, pochází z Čínské lidové republiky. "Made in China", nebo pro nás trochu pejorativní "Made in P.R.C" je už skoro na všem. Své rodiče jsem svého času prosil, aby našim dětem nekupovali hračky z Číny. Někdy bývají pochybné kvality a často i z jedovatých materiálů. K Vánocům synovi dali velký hrací set a na krabici bylo velkými písmeny "Made in Germany" – vyrobeno v Německu. Součástí hracího setu byla i hrací mašinka, která se hned po několika použitích rozbila. Jsem člověk tvůrčího ducha. Jal jsem se tedy hned mašinku opravovat. Uvnitř mašinky bylo trochu překvapivě: "Made in China". Čína je prostě všude, tomu už se nedá ubránit.

V našich "nezávislých" médiích se většinou objevují zprávy o čínském ekonomickém zázraku, případně o tom, jak chtějí u nás Číňané investovat. Někteří naši politici pak u špiček čínské politické garnitury leští kliky.

Velice zřídka se v médiích objeví i zprávy o tom, že tento ekonomický zázrak je vykoupen obrovským znečištěním životního prostředí, případně, že na lidská práva se v Číně příliš nehledí a lidský život nemá v této zemi příliš vysokou hodnotu.

Co už se však člověk u nás prakticky nedozví a o čem se skoro nepíše, je fakt, že jsou v Číně pronásledováni, zavíráni a mučeni křesťané. Leckdo z vás se teď možná zarazí a řekne si: Křesťané? V Číně? Co tam dělají? Kde se tam vzali? Jsme poměrně vzdělaný národ, takže by určitě hodně lidí odpovědělo, že kromě komunismu mají v Číně jako hlavní náboženství konfucianismus, případně buddhismus. Překvapivé může být, že přibližně od 70-tých let se v Číně lidé masově obracejí k učení Ježíše Krista a niterně se stávají křesťany. Čínská domácí křesťanská církev, která je mimochodem v Číně nelegální, je nejrychleji rostoucí křesťanská církev na světě. V současné době je v Číně přes sto milionů křesťanů. Uvádí se, že denně uvěří a stane se křesťany přibližně 30 000 lidí (deset milionů ročně). A to i přes následnou perzekuci od čínských úřadů, kterou jsou následně noví křesťané vystaveni. Kromě nelegální domácí křesťanské církve existuje i oficiální vlastenecká církev, která je však plně pod kontrolou čínských komunistických úřadů. Skutečná křesťanská víra je však neslučitelná s komunistickou mocí. Hlavní představitelé domácí (podzemní) křesťanské církve (pastoři) jsou státní mocí nuceni se oficiálně registrovat a být tak plně pod kontrolou státní moci. Tomu se však usilovně brání. Výsledkem je, že jsou opakovaně vězněni a mučeni. Většinou jim bývá i zkonfiskován veškerý majetek. Čínské vězení není takový hotel jako u nás a vězni jsou často nuceni k otrocké práci s minimem jídla. Občas i do našich médiích prosákne zpráva, že v čínském vězení umírají lidé hlady a vyčerpáním.

Jedním z nejznámějších křesťanských vedoucích v čínské domácí církvi je Liou Čen-jing (známý též jako bratr Yun). Od 70-tých let aktivně kázal evangelium po celé Číně. Za svoji činnost byl několikrát vězněn a mučen. Z vězení se mu občas podařilo utéct. V roce 1997 byl opět uvězněn, a aby nemohl znovu utéct, tak mu ve vězení přerazili těžkou palicí nohy nad kotníky. I s tímto zraněním však naprosto zázračně utekl z vězení a pak se mu podařilo dostat do Evropy, kde od roku 1997 žije v exilu, přesto však zůstal ve spojení s čínskou domácí církví a na dálku se jí snaží pomáhat.

Většina čínských pastorů a křesťanů z čínské domácí církve však nemůže uprchnout do exilu, přesto obrovskému tlaku ze strany čínských komunistických úřadů odolávají. Je tomu především díky křesťanské víře, kterou získali a kterou jim žádná světská moc nemůže vzít. Lidé mohou zabít fyzické tělo, ale nemohou zabít ducha, kterého v nich Ježíš Kristus obnovil v okamžiku, kdy uvěřili a přijali Ježíše za svého boha a spasitele.

Předchozí seriály na tomto blogu:

Křesťanství a víra

Evoluce nebo stvoření

Čeští páni

Autor: Josef Chaloupka | středa 31.5.2017 9:17 | karma článku: 18.26 | přečteno: 442x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 30.59 | Přečteno: 416 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 26.83 | Přečteno: 1478 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 15.96 | Přečteno: 250 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.19 | Přečteno: 189 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 17.53 | Přečteno: 253 | Diskuse
Počet článků 59 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 898

Pracuji jako pedagogický a vědecko-výzkumný pracovník v oboru Informační technologie na vysoké škole. V roce 2009 jsem uvěřil v Boha – Ježíše Krista. Dnes naprosto jasně VÍM, že Bůh existuje. Vzhledem k mému vzdělání tato informace lidi v mém okolí fascinuje. Jak může v 21. století vzdělaný člověk věřit v Boha? Ve svém blogu bych se chtěl věnovat otázkám víry a vědy a ukázat lidem, že věřící člověk nemusí spáchat intelektuální sebevraždu.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...