Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vyvraždění Valdenských

Sníh byl zbarvený krví. Vojáci řádili jako šílení. Zprvu využívali hlavně své zbraně. Stříleli po prchajících a po těch, ke kterým se přiblížili dostatečně blízko, ťali svými šavlemi. 

Když lidí ubylo a alpská vesnice se zaplnila mrtvými těly, začali vymýšlet trýznivější způsoby zabíjení.

Před zraky rodičů usekli hlavy všem jejich deseti dětem. Smáli se jejich bolesti a s uťatými hlavičkami hráli kuželky. Agónie rodičů však neměla trvat dlouho. Vojáci se hry brzy nabažili a zabili i oba dospělé.

Kostel byl v plamenech, ale vojáci dbali na to, aby dříve, než ho zapálí, zachránili soudky s mešním vínem. Alkohol jim stoupal do hlavy a oni ztráceli veškeré zábrany. Dva z nich uchopili novorozeně a zkoušeli, dokáží-li jej roztrhnout na dva kusy. Povedlo se a oni zamávali kusy jeho těla vítězně nad hlavou. Týden starý život, pro který jeho matka snášela měsíce nepohodlí a hodiny bolesti, skončil a na bělostném sněhu přibyla další krvavá kaluž. Vojáci odhodili tělo do ohně.

Další obětí jejich zvrhlosti byla těhotná žena. Zaživa jí vyřízli dítě z těla a zatímco si jeden z nich prohlížel útlé tělíčko pětiměsíčního děťátka, nasypal jí druhý z vojáků střelný prach do lůna. Dítě zemřelo během chvíle. Muž ho odhodil a pomohl svému kolegovi odvléci ženu ke kostelu. Rozhoupali její tělo a hodili ho do plamenů.

Někteří z vojáků již byli unaveni a tak jen nahnali několik z lidí do jednoho ze stavení, zahradili dveře a dům zapálili. Několik jich zůstalo hlídat, aby se nikdo nedostal okny ven a ty, kdo se o to snažili, zastřelili.

Několik vojáků se vrhlo do jiného domu, začali hledat něco k jídlu a poohlíželi se i po případných cennostech.

„Co myslíte, že se skrývá v nitru kacíře?“ řehtal opilý voják na vesnické návsi a rozpáral nějakému muži břicho. Zklamaně z něj začal vytahovat střeva. „Myslel jsem, že v něm najdu kupu pekelníků,“ podíval se na svého kolegu.

„A co jeho srdce?“ nadhodil další voják. „Určitě bude prolezlé červy!“

Srdce vypadalo také normálně, ale voják se svým zvěrstvem ještě neskončil.

„Hříšné srdce z kacíře!“ začal vyvolávat. „Dal by si někdo čerstvé srdce? Je ještě teplé!“

Jinému z vojáků to připadalo vtipné, rozťal hlavu mrtvolce dítěte, která ležela poblíž a připojil se k němu. „Dětský mozeček! Kdo si koupí dětský mozeček? Máme i další čerstvé maso na prodej!“

„Hej, já si dám!“ zavolal chlápek, který k nim právě přicházel a vlekl s sebou jakousi stařenu. Za ním někdo vedl vetchého starého muže, nejspíš jejího manžela.

„Už jsi měl ženskou, který je devadesát pět?“ halekal na vojáka. „Tuhle babu dám jen za tu nejvybranější lahůdku!“

Muž, který vyřízl mrtvole srdce z těla, ho nyní nabodl na svou šavli a přiskočil s ním k ohni. „Dám ti za ní kacířské srdce pečené v ohni z ďáblova chrámu!“ vykřikl svou nabídku.

Okolo stojící se zasmáli.

„Žiju už sto let, ale nikdy jsem ještě neviděl takové zvěrstvo!“ ozval se nyní stařeček.

„A taky už neuvidíš!“ okomentoval to voják a ťal po muži šavlí.

„Podívejte se, jak vypadá stoletej chlap!“ mrkl na vojáky kolem sebe. „Mrtvej stoletej chlap!“ dodal ještě.

Stařenka omdlela a voják se zamračil. „Co s ní?“

„Zabte jí!“ mávl někdo rukou.

„Nechcete jí někdo?“ ptal se muž, který ji držel.

„Co s ní, prosim tě?“ podíval se na něj jeho kolega, který se vrátil od ohně s pečeným srdcem. „Pokud bych se chtěl pobavit, tak ne s ženskou, ze který se stala stará bába, ještě než jsem se narodil!“

Voják pokrčil rameny a ukončil život staré ženy.

„Chce někdo ochutnat kacíře?“ zeptal se nyní voják  a pozvedl začouzenou šavli.

Okolo stojící na chvíli zaváhali a jeden vzal pozlacený kalich a nabral si ze soudku mešního vína. Když se dostatečně posílil, vykročil k vojákovi a uřízl si kus pečeného srdce.

Vložil ho do úst a v zápětí ho teatrálně vyplivl. „Kdepak, nedá se to jíst. Ti kacíři nejsou zkrátka dobří k ničemu!“

Zvěrstva pokračovala dál a dál. Dokud byl někdo z Valdenských naživu, vojáci nepřestávali ve svém řádění. Valdenští pro ně nebyli lidé, ale pekelníci a kacíři a vojáci vložili do vykonání příkazu vyvraždit je veškerou svou fantazii. Některé pověsili za nohy na stromy a nechali je tam zmrznout. Jiné k nim přibyli hřeby. Další házeli svázané dolů ze skal. Do večera zůstalo ležet ve valdenských vesnicích na šest tisíc mrtvých.

Ale to nebyli zdaleka ještě všichni, kdo měli na onen útok doplatit. Lidé uprchli do hor a jeskyní nevybavení a v mrazivém počasí a hlubokém sněhu neměli velkou šanci.

Lépe však často nedopadli ani ti, kdo uprchli již po vydání patentu ze dne 25. ledna 1655, který si vyžádal od knížete Andres Gastalda, komisař nad inkvizicí a který všem valdenským nařizoval, aby buď do tří dnů odešli ze země nebo do dvaceti dnů přestoupili ke katolictví – kdo neposlechne, měl propadnout hrdlem.

Někteří se vydali uprostřed zimy do hor a snažili se přejít s ženami a s dětmi Alpy z Vlach do Francie. Z oněch několika set lidí jich ale mnoho zmrzlo nebo zemřelo hladem. Jiní se raději snažili prosit o smilování, ale marně. Z jedněch i z druhých nyní již většina nežila.

Na vylidněný Taillart se začal opět sypat sníh. Zakrýval zakrvavená těla, ležící na ulicích i uťaté hlavy zhruba sto a padesáti dětí a žen, které tam vojáci toho dne popravili. Padal i na ty, kteří se rozprchli po horách a snažili se tam najít nějaký úkryt.

Jen několik málo lidí zůstalo naživu přímo ve valdenských vesnicích. Byli to zajatci, které vojáci ušetřili naschvál a následujícího dne je dovedli k markraběti. Dostali na vybranou: buď půjdou ihned na katolickou mši anebo na šibenici. Jeden ze zajatých mužů, jistý sedlák, neváhal a volil šibenici. Za ním pak vedli Pavla Klimenta, staršího církve v La Tour.

Kněží na něho volali: „Ještě máš čas si to rozmyslet!“ Kliment se ale obrátil k popravčímu a vyzval ho k tomu, aby konal svou práci. Ještě se modlil, aby Bůh odpustil těm vrahům jejich činy a pak ho již kat strčil ze žebříku dolů.

Lidé byli mrtví a v Alpských vsích se kněží a mniši starali o to, aby z protestantského odkazu nezůstalo pokud možno nic. S loučemi obcházeli chrámy a školy a zapalovali to, co vojáci nestihli zničit předchozího dne.

Ti, kteří přežili vraždění, našli útočiště ve Švýcarsku, Holandsku a v Anglii. Mnoho jich ale nebylo. Na dlouhý seznam těch, kteří zemřeli pro svou víru, přibyla další jména a Evropa pokračovala na své cestě do temnoty a hasila pochodně těch, kteří byli jejím světlem.

 

Tato povídka je napsána na základě skutečných událostí, tak jak je zapsal Jan Ámos Komenský ve své knize „Historia o těžkých protivenstvích církve české“. V díle „Stručná historie církve slovanské“ vysvětluje Komenský vztah Jednoty bratrské k Valdenským, kteří žili na hranicích Moravy a Rakouska. Jednota s nimi navázala vztahy již v druhé polovině 15. století (1467), Valdenští se vzkládáním rukou posvětili jejich tři vybrané muže na biskupy a dali jim moc světit kněží. Jednotě se líbila čistota učení Valdenských a dokonce uvažovali o spojení se s nimi. Nicméně jim vytýkali, že činí kompromisy a chodí i do „papeženských chrámů“ ve snaze vyhnout se protivenství. Jednota v tomto směru Valdenské napomenula a bylo domluveno, že o této sporné otázce budou jednat při speciálním setkání. Tato záležitost ale byla prozrazena, Valdenští kvůli ní čelili protivenství, jejich biskup Štěpán byl upálen a ostatní se rozprchli do Braniborska a odtud později na Moravu, zejména do Fulneku. Díky těmto jednáním českých bratří s Valdenskými byli i čeští bratři občas omylem označováni jménem „Valdenští“. 

 

Předchozí seriály na tomto blogu:

Křesťanství a víra

Evoluce nebo stvoření

Čeští páni

Autor: Josef Chaloupka | středa 17.5.2017 9:21 | karma článku: 23,61 | přečteno: 1337x
  • Další články autora

Josef Chaloupka

Blaničtí rytíři přišli s odvážnou vědeckou teorií o původu Covid-19

Opatření proti Covid-19 se již postupně uvolňují. Jak by to však vypadalo před dvěma měsíci, kdyby nás neochránila nařízení vlády, ale Blaničtí rytíři?

20.5.2020 v 10:30 | Karma: 15,40 | Přečteno: 620x | Společnost

Josef Chaloupka

Tak šel čas s Covid-19

První zprávy o koronaviru v Číně jsem zahlédl na zpravodajských serverech někdy koncem prosince 2019. Od ledna začalo zpráv přibývat. Koncem února už bylo jasné, že nový koronavirus ovlivní život i v ČR.

12.5.2020 v 11:49 | Karma: 8,12 | Přečteno: 368x | Společnost

Josef Chaloupka

(Ne)křesťanské Vánoce

Jsou Vánoce křesťanský svátek? Narodil se Ježíš Kristus 24. nebo 25.12. v roce 0? Cítíte se o Vánocích osaměle? Možná to jsou naprosto nesourodé otázky, ale následující vánoční článek se bude věnovat především těmto tématům.

31.12.2017 v 14:45 | Karma: 13,42 | Přečteno: 521x | Společnost

Josef Chaloupka

Křesťanství - náboženství nebo opravdová víra?

Každý již někdy slyšel o křesťanech a o křesťanství. V naší společnosti je však obraz toho, co křesťanství představuje, silně zdeformován. Křesťanství ve své podstatě není náboženství, ale je to osobní víra a osobní zkušenost.

15.11.2017 v 12:44 | Karma: 18,66 | Přečteno: 982x | Společnost

Josef Chaloupka

Křesťanští indiáni v amazonském pralese

Průměrný desetiletý skaut by se asi dokázal na cestu do divočiny připravit lépe než Bruce Olson, misionář, který se jen s pouhým nadšením vydal do Jižní Ameriky, bez peněz, zásob nebo znalosti jazyka.

13.7.2017 v 9:25 | Karma: 17,04 | Přečteno: 519x | Společnost

Josef Chaloupka

21. červen 1621 poprava českých pánů

Po neslavné porážce českých vojsk v bitvě na Bílé hoře u Prahy 8. 11. 1620 bylo 21. června 1621 na Staroměstském náměstí v Praze hromadně popraveno 27 českých pánů, kteří se na stavovském povstání proti habsburské moci podíleli.

21.6.2017 v 10:13 | Karma: 24,84 | Přečteno: 1588x | Společnost

Josef Chaloupka

Pronásledování křesťanů v Číně

V některých muslimských zemích jsou dnes a denně pronásledováni a nezřídka i zabíjeni lidé, kteří se hlásí ke křesťanské víře. Překvapivé pro někoho může být, že se tak dnes děje i v Číně.

31.5.2017 v 9:17 | Karma: 18,26 | Přečteno: 442x | Společnost

Josef Chaloupka

Papež František mě uzdravil

V prvotní křesťanské církvi (v 1. st.) bylo naprosto běžné, že měli křesťané moc uzdravovat libovolné nemoci. Platí tato boží moc i dnes? Ano, platí! Papež František mi uzdravil osteoartrózu kolen. Dnes už zase skáču přes kaluže.

24.5.2017 v 9:12 | Karma: 18,73 | Přečteno: 657x | Společnost

Josef Chaloupka

Čeští páni XIV. - Parchanti bez mozku mají zelenou

Jsou čtyři nechvalně známá data, které leckdo z nás pamatuje ze školních lavic. Bílá hora (8.11.1620), popravy českých pánů (21.6.1621) a Obnovené zřízení zemské, které vyšlo zvlášť pro Čechy (10.5.1627).

10.5.2017 v 9:50 | Karma: 20,07 | Přečteno: 871x | Společnost

Josef Chaloupka

Čeští páni XIII. - Nevadnoucí koruna mučedníků

Mosteckou věž „zdobily“ už řadu týdnů hlavy dvanácti českých pánů. Jen hraběnka Šliková dostane brzy povolení pohřbít hlavu svého manžela, ale zbylé dekorace zůstanou na ochozu věže ještě dlouho, než nakonec zmizí neznámo kde.

3.5.2017 v 9:33 | Karma: 21,91 | Přečteno: 667x | Společnost

Josef Chaloupka

Čeští páni XII. - Rudá Bílá hora

8. listopadu 1620 u letohrádku Hvězda na Bílé Hoře zůstal z vojsk Království českého poslední praporec - moravský praporec Šlikův. U zdi letohrádku padl do posledního muže (úvod písně Karla Kryla).

24.4.2017 v 9:26 | Karma: 17,27 | Přečteno: 808x | Společnost

Josef Chaloupka

Nádherný význam Velikonoc

Slavíte velikonoční svátky? V roce 2015 schválil parlament ČR nový státní svátek - velikonoční pátek. Někteří lidé tak mají čtyři dny volna, jiní i tak musí jít do práce. Mají však Velikonoce nějaký jiný, hlubší význam?

17.4.2017 v 8:08 | Karma: 14,62 | Přečteno: 295x | Společnost

Josef Chaloupka

Čeští páni XI. - Jednou budu vzkříšený z mrtvých

„To jsem rád, že jste tady,“ obrátil se Jindřich Otta z Losu na kněze Rosacia. „Víte, jak je v Bibli napsané, že Bůh bude dávat starcům sny? Tak mně se v jednom takovém snu zjevil Kristus.

10.4.2017 v 9:05 | Karma: 16,64 | Přečteno: 311x | Společnost

Josef Chaloupka

Čeští páni X. - Tři oběšenci

Radní Jan Kutnauer byl nejmladším z popravených, ještě mu nebylo ani čtyřicet. Sotva mohl tušit, že jednou vejde do dějin jako jeden z českých pánů a málokdo bude tušit, že ne každý z popravených sešel ze světa mečem.

3.4.2017 v 9:01 | Karma: 21,66 | Přečteno: 1201x | Společnost

Josef Chaloupka

Čeští páni IX. - vzpomínky starého Haranta

Kryštof Harant se s trhnutím probudil z krátkého neklidného spánku. Trpce se pousmál nad tím, co se mu zdálo. Možná to ani nebyl sen, jen vzpomínka na dávné cesty.

27.3.2017 v 9:30 | Karma: 12,14 | Přečteno: 427x | Společnost

Josef Chaloupka

Čeští páni VIII. - Prorok Jan Jessenius?

Bylo to proroctví nebo jen lékařský odhad, když Jessenius naškrábal na stěnu vídeňského vězení zkratku „IMMMM“? Leckdo tomu nerozuměl, ale Ferdinand Štýrský ji pochopil - „Imperator Mathias Mense Martio Morietur".

20.3.2017 v 9:20 | Karma: 16,83 | Přečteno: 796x | Společnost

Josef Chaloupka

Čeští páni VII. - Osle, ty mi máš tak co říkat

„Chtěl jsem dát Čechům krále, který by nám zaručil svobodu ve věcech víry,“ vzpomínal Budovec na marné snahy minulých let. Chvíli doufal, že takovou svobodu zaručí Rudolf II., ale ten záhy zemřel.

13.3.2017 v 9:21 | Karma: 16,55 | Přečteno: 517x | Společnost

Josef Chaloupka

Čeští páni VI. - dvanáct popravených direktorů

„Byl jsem direktor, tak jako mnozí z nás,“ konstatoval Prokop Dvořecký z Olbramovic a rozhlédl se po ostatních mužích, uvězněných na radnici. V duchu počítal či spíše přepočítával shromážděné.

6.3.2017 v 9:28 | Karma: 17,17 | Přečteno: 985x | Společnost

Josef Chaloupka

Čeští páni V. - třetí pražská defenestrace aneb Český zvyk házení lidí z oken

Tobiáš Štefek vzpomínal na podvečer třetí pražské defenestrace, kdy se konalo v domě patřícímu Albertu Smiřickému shromáždění, kterého se účastnili radikálové ze sjezdu protestantských stavů.

27.2.2017 v 9:03 | Karma: 17,33 | Přečteno: 847x | Společnost

Josef Chaloupka

Čeští páni IV. - katolický obětní beránek

„Pustil jsem ozbrojené stavy na hrad (před defenestrací 1618), a proto umírám, a to přesto, že jsem jen plnil rozkaz nejvyššího purkrabího,“ povzdechl si Diviš Černín z Chudenic při večeři.

20.2.2017 v 9:59 | Karma: 15,99 | Přečteno: 644x | Společnost
  • Počet článků 59
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 898x
Pracuji jako pedagogický a vědecko-výzkumný pracovník v oboru Informační technologie na vysoké škole. V roce 2009 jsem uvěřil v Boha – Ježíše Krista. Dnes naprosto jasně VÍM, že Bůh existuje. Vzhledem k mému vzdělání tato informace lidi v mém okolí fascinuje. Jak může v 21. století vzdělaný člověk věřit v Boha? Ve svém blogu bych se chtěl věnovat otázkám víry a vědy a ukázat lidem, že věřící člověk nemusí spáchat intelektuální sebevraždu.

Seznam rubrik